Nurmijärveläiset yrittäjät nappasivat varkaan kiinni ennen poliisia.
Yrittäjät panivat merkille murtojäljet kioskin ovessa tullessaan töihin seuraavana aamuna. Kuvituskuva. Kuva: Getty Images
21.6.2023 klo 10:58
Uutinen

Ravintolan omistajat ottivat murtovarkaan kiinni omin neuvoin – Yrittäjien asiantuntija kertoo, milloin näin saa toimia

Lain mukaan kansalaisella on oikeus ottaa kiinni rikoksesta epäilty henkilö.

Nurmijärven uutiset kertoi tapauksesta, jossa paikallisen Pizzeria Caprin yrittäjät nappasivat murtovarkaan kiinni omin voimin, kun ravintolaan murtauduttiin viikonloppuyönä. Lehti kertoo poliisilähteisiin viitaten, että varas sai saaliikseen pienen summan rahaa ja alkoholia.

Yrittäjät panivat merkille murtojäljet kioskin ovessa tullessaan töihin seuraavana aamuna. Tekijä oli tallentunut valvontakameroihin. Niistä selvisi, että murtautuja oli kävellyt yöllä kioskin tiloissa ja noukkinut mukaansa alkoholia. 

Yllättäen valvontakameroissa ollut tekijä palasi rikospaikalle. Yrittäjät kuulivat, kun joku ryskytti ovea ja tunnistivat tämän varkaaksi. Valppaat yrittäjät ottivat tekijän kiinni, hälyttivät poliisin paikalle ja pitivät varasta kioskin sisätiloissa virkavallan saapumiseen asti.

Voimakeinojakin saa käyttää

Pakkokeinolain mukaan kansalaisella on oikeus ottaa kiinni rikoksesta epäilty henkilö. Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen-Sandbergin mukaan jokainen saa ottaa kiinni verekseltään tai pakenemassa olevan epäillyn henkilön. Laissa on kuitenkin ehto, jonka mukaan tällainen toimina on sallittua, jos rikoksesta saattaa seurata vankeutta tai kyseessä on jokin seuraavista: lievä pahoinpitely, näpistys, lievä kavallus, lievä luvaton käyttö, lievä moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, lievä vahingonteko tai lievä petos.

– Lainsäädäntö siis sallii myös yrittäjälle käynnissä olevan rikoksen estämisen ja epäillyn kiinniottamisen. Jos kiinniotettava henkilö tekee tilanteessa vastarintaa tai pakenee, kiinniottaja saa käyttää sellaisia välttämättömiä voimakeinoja, joita voidaan pitää kokonaisuutena arvostellen puolustettavina. Tällöin otetaan huomioon rikoksen laatu, kiinniotettavan käyttäytyminen ja tilanne muutenkin.

”Oman turvallisuuden kannalta voi olla järkevämpää pyrkiä ottamaan esimerkiksi valokuva rikoksen tekijästä kuin ryhtyä fyysiseen kamppailuun.”

Atte Rytkönen-Sandberg, Yrittäjät

Rytkönen-Sandbergin mukaan käytettyjä voimakeinoja ei ole laissa erikseen lueteltu, mutta jokaisen on syytä pohtia tilanteessa omaa turvallisuuttaan.

– Ensisijaisesti on aina suositeltavaa olla yhteydessä poliisiin, jolla on käytössään myös laajempi valikoima sopivia voimakeinoja, jos sellaisia tarvitaan. Oman turvallisuuden kannalta voi olla järkevämpää pyrkiä ottamaan esimerkiksi valokuva rikoksen tekijästä kuin ryhtyä fyysiseen kamppailuun.

Poliisin mukaan Nurmijärven epäilty tekijä on paikallinen nuorehko mies, joka on myöntänyt tekonsa. Osa ravintolasta anastetusta omaisuudesta löytyi miehen kotoa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen