5.10.2020 klo 12:50
Uutinen

Riihimäkeläinen perheyritys siirtyi silkkipainosta digiaikaan

Riihimäellä toimiva Vuoliainen perustettiin 1.10.1980. Liisa ja Pekka Marttila loivat perheyrityksen, jonka toimiala lähti silkkipainosta ja vuosien saatossa osaaminen on laajentunut. Kilpailu on vuosien mittaan koventunut ja alan teknologia on kehittynyt valtavin harppauksin. Vuosi 2020 on Marttilan perheyritykselle suuri vuosi koska yrityksessä juhlitaan 40-, 50- ja 70-vuotissyntymäpäiviä.

Riihimäen Yrittäjät/ Yritysuutiset/ Katri Ahonen

Sisarukset Minna Laukkanen ja Mika Marttila pyörittävät painoalan yritystä yhdessä. He ovat laajentaneet tuotevalikoimaa. Painoalan palveluiden lisäksi Vuoliainen tarjoaa myös neuvottelutilaansa vuokralle.

– Silkkipaino on nykyään jäänyt vähän taka-alalle ja tilalle on tullut muun muassa suurkuvatulostus ja digipainaminen. Ala on kehittynyt huimasti eteenpäin, kertoo Minna Laukkanen.

Toimitusjohtaja Minna opiskeli markkinointimerkonomiksi ja Mika Marttila valmistui painajaksi. Molemmat työskentelivät useassa yrityksessä ennen kuin jäivät aloilleen perheen yritykseen. Vanhemmat kannustivat siihen, että omat lapset oppisivat tekemään töitä myös muualla ja näkisivät muitakin yrityksiä sekä työyhteisöjä saaden laajemman kuvan työelämästä.

Koronan varjosta katse tulevaisuuteen

Vuosien saatossa alan kilpailu on koventunut ja suuret yritykset hinnoittelevat hinnat erittäin alhaiseksi. Vuoliainen kuitenkin on uudistanut toimintaansa ja katsoo positiivisin mielin eteenpäin.

– Korona on vaikuttanut liiketoimintaan kohtalaisen vähän, mutta vaikutukset näkyvät. Olemme joutuneet miettimään asioita paljon uudesta näkökulmasta. Kukaan ei ole onneksi sairastunut. Toistaiseksi olemme pärjänneet Mikan kanssa kaksin, Pekka ja Liisa auttavat tarpeen mukaan. Tilanteen tasaannuttua rekrytoimme mahdollisesti uuden työntekijän.

Yrittäjyyden vapaus vaatii sitoutumista

– Nuoret ihannoivat ja puhuvat paljon yrittäjyydestä sekä sen tuomasta vapaudesta. Moni jättää kertomatta, ettei aina ole niin antoisaa ja ongelmia riittää. Pitää muistaa että, yrittäjänä pitää olla valmis joustamaan ja olla valmis tekemään kovasti töitä riskinottokykyä unohtamatta, muistuttaa Minna Laukkanen.

Laukkanen kokee kuitenkin yrittäjyyden Suomessa suurimmilta osin positiiviseksi asiaksi.

– Yritysverotus taas on todella rajua Suomessa, vaikka tietenkin maksan mielelläni yhteiskunnan hyvinvoinnista kuten terveydenhuollosta ja lasten koulutuksista. Tuntuu välillä kuin maksaisi veroa veron päälle, kohtuullisuus tässä asiassa olisi enemmän kuin hyvä, toteaa Minna Laukkanen.

Syntymäpäiviä juhlivat lokakuussa Vuoliainen Oy 40 vuotta, Minna Laukkanen 50 vuotta sekä Liisa ja Pekka Marttila täyttävät 70 vuotta. Hämeen Yrittäjät ja Riihimäen Yrittäjät toivottavat sydämellisesti onnea!