11.1.2017 klo 12:08
Uutinen

Robotiikan pk-yritys vaikuttaa koko Suomen kilpailukykyyn

Neljän euron tuntipalkkaa vastaan Suomessa voidaan kilpailla vain automatisaatiolla ja roboteilla, sanoo robotiikkayritys Co-Automationin toimitusjohtaja Sami Kivioja.

Vaasalainen automaatio- ja robotiikkavalmistaja Co-Automation Oy vakuuttaa olevansa Suomen kilpailukyvyssä paljon vartijana.

Yritys on rakentanut automatisoidut tuotantolinjat energiatekniikan jätti ABB Vaasan ja oululaisen radiotekniikan valmistaja Nokia Networksin uusille tehtaille. Viime syyskuussa Nokialta kerrottiin, että Oulussa sijaitsevan tuotantolaitoksen rooli ei olisi säilynyt nykyisellään ilman automaatio- ja robotisaatioasteen nostamista. Yksikkö työllistää 2300 henkilöä.

Tuotannon työntekijöiden määrä ei ole laskenut viime vuosina, mutta yksinkertainen ja toistuva työ on vaihtunut vaativampiin tehtäviin, tehtaalta kerrotaan Tekniikka&Talous-lehden haastattelussa. Myös ABB listaa useita automatisoinnin hyötyjä, muun muassa kannattavuuden kaksinkertaistumisen.

Itä-Euroopassa tehdastyöstä neljä euroa tunnilta

Co-Automationin toimitusjohtajan Sami Kiviojan (kuvassa) mukaan ei ole liioiteltua sanoa, että yritys vaikuttaa koko Suomen kilpailukykyyn. Hän katsoo, että ainoat keinot kilpailla halpamaita vastaan ovat automatisointi ja robotit.

– Jos miettii Suomen valmistavan teollisuuden ja työvoimakustannusten tasoa ja sitä, miksi valmistavaa teollisuutta ulkoistetaan esimerkiksi Itä-Euroopan maihin, niin siellä tehtaissa käsipari ei kustanna enempää kuin neljä euroa tunti. Siinä me emme pysty kilpailemaan. Tuotantoon on saatava tehokkuutta.

Tämän on huomannut pikku hiljaa myös raskas teollisuus. Co-Automationin liikevaihdon ja tuloksen perusteella robotisaatio vetää hyvin.

– Ja iso hyppäys on vielä tulossa. Globaalien laskelmien mukaan robottien osuus valmistavasta teollisuudesta on kymmenen prosenttia. Ennusteiden mukaan vuonna 2025 osuus on 30 prosenttia.

Uhasta mahdollisuuteen ja käytäntöön

Kun Co-Automation aloitti toimintansa vuonna 2011, Suomessa elettiin todisteluvaihetta: Koetettiin vakuuttaa, että Robotti ei ole uhka.

– Siitä se on viime vuosien aikana kääntynyt positiiviseen, robotit nähdään nyt mahdollisuutena ja niihin on oikeasti investoitu.

– Asiakkaissamme on tapauksia, joissa tuotantoa on automatisoitu, minkä jälkeen valmistusta on tuotu halvan hintatason maista takaisin Suomeen, Kivioja mainitsee.

Co-Automation työllistää itse 25 henkilöä. Kivioja kiistää, että nämä voisivat jonain päivänä vaihtua roboteiksi.

– Tämä on suunnittelutyötä, jota ei voi robotti tehdä. Päinvastoin, tulemme kasvattamaan henkilöstömääräämme ihan merkittävästi.

Robotisaation kuuma tuote: koneellinen juoksupoika

Kivioja listaa tämän hetken kolme kuuminta robotiikan luokkaa. Niitä ovat yhteistyökykyiset robotit, tavarankuljetusrobotit ja niin kutsuttu esineiden internet.

– Puhutaan kollaboratiivisesta robotista eli kone kykenee yhteistyöhön ihmisen kanssa. Tällainen on esimerkiksi YuMi-robotti [ks. alempi video], jota me ohjelmoimme ja toimitamme.

– Toinen hype-juttu on meidän Suomessa ainoana edustama itsenäinen tavarantoimittaja Lynx [ks. ylempi video].

– Kolmas on esineiden internet. Meillä se tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa meidän rakentamamme tuotantolinjat kertovat itse asiakkaalle oman olotilansa ja huoltotarpeensa. Linja seuraa esimerkiksi moottoreiden voimankäyttöä, paineilman määrää, sylintereiden kestävyyttä ja se raportoi niiden muutoksista ennen kuin joku paikka hajoaa ja tuotanto pysähtyy.

Roboteilla negatiivista huoltosuhdetta vastaan

Voisiko robotiikka ratkaista sen talouden kestävyysvajeen, joka johtuu suurten ikäluokkien ja niitä nuorempien miinusmerkkisestä huoltosuhteesta?

– Ehdottomasti kyllä. Automaatio ja robotit lisäävät juuri tuottavuutta, jotta samassa ajassa pystytään valmistamaan enemmän.

Co-Automation Oy räätälöi, ohjelmoi ja asentaa yrityksille automaatio- ja robotiikkalinoja muun muassa virtuaalitodellisuutta hyödyntäen. Yrityksen asiakkaita ovat muun muassa ABB, Atria, Nokia, Suunto ja Wärtsilä. Co-Automation Oy:n liikevaihto on 4 miljoonaa euroa ja sillä on yhteensä 25 työntekijää Vaasassa, Oulussa ja Vantaalla.

Juhani Ojalehto

juhani.ojalehto@yrittajat.fi

Kuva: Co-Automation

Video: Co-Automation ja ABB