18.7.2017 klo 07:50
Uutinen

Robottiruohonleikkuri on jo vanha keksintö – uutuusrobotti kitkee rikkaruohotkin

Robotti osaa hoitaa jo monia kodin askareita. Tertill on robotti, joka kitkee rikkaruohot pihalta ilman ihmiskäsien apua.

Jokainen viherpeukalo tietää, että rikkaruohoja vastaan on vaikea taistella. Nyt apuun rientää robotti, joka yrittää hoitaa homman ilman ihmistä.

Tertill on amerikkalaisen Franklin Roboticsin kehittämä puutarharobotti, joka valvoo puutarhaa ja kitkee rikkaruohoja automaattisesti parhaansa mukaan. Laite tulee massamarkkinoille ensi vuonna.

Tertill toimii aurinkoenergialla ja on säänkestävä, joten laitteen voi huoletta jättää ulos. Laitteen hinta on noin 260 euroa.

Tertill liikkuu puutarhassa samaan tapaan kuin robottiruohonleikkuri tai robotti-imuri, jollaisia on ollut markkinoilla jo useita vuosia. Rikkaruohonkitkijä pyrkii pitämään yhtenäisen istutusalueen siistinä, mutta laitteella on myös rajoituksensa. Neljällä pyörällä varustettu laite ei kykene kiipeämään yli 22-asteista rinnettä, mutta valmistaja lupaa sen selviytyvän kunnialla melko vaativastakin maastosta.

Kivet, kuopat ja tiheä multa ovat sille kuitenkin ylivoimaisia esteitä. Pilvisinä päivinä laite päivystää harvemmin, sillä se ei saa riittävästi virtaa. Kun aurinko palaa taivaalle, robotin akut latautuvat ja liike piristyy.

Laite katkoo rikkaruohot nailonlangalla, eikä vedä niitä juurineen irti maasta. Tässä vaiheessa moni saattaa luottaa ennemmin omiin käsiinsä, sillä rikkaruohot kasvavat nopeasti takaisin.

Ihmisen apua tarvitaan valmisteluihin ennen robotin käyttöönottoa. Puutarhaan on luotava langoilla reunustettu alue, jotta Tertill tietää, missä rikkaruohot loppuvat ja istutukset alkavat.

Valmistaja toimittaa ensimmäiset robottinsa ensi vuoden alkupuolella. Ennakkotilaajat saavat laitteensa alennettuun hintaan.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi