13.8.2021 klo 10:54
Uutinen

Rohkeus päättää omasta elämästä siivitti nopeisiin yrityskauppoihin

Hyppy tuntemattomalle alalle yrittäjiksi on antanut intoa Auli ja Antti Koistiselle paneutua onnellisuuden ja elämän tasapainoon.

– Kyllä se niin on, että tekemisen kautta opimme tämän työn, lausahtaa Auli Koistinen, kun keskustelemme siitä, kuinka paljon uuden toimialansa käytännön työstä hän tiesi ennen kuin hänestä tuli sen yrittäjä.

Rohkeus kuvaa hyvin Mainospisteen uusia yrittäjiä Auli ja Antti Koistista. Rohkeus ennen kaikkea päättää oman elämänsä suunnasta. Koistiset olivat jo puolenkymmentä vuotta miettineet yrittäjiksi lähtemistä. Ajatusta oli puntaroitu monesta eri vinkkelistä. Ei haluttu tehdä mitään hätiköityä, muttei turhaan himmaillakaan oikean yrityksen tullessa vastaan. Oikea match antoi kuitenkin vielä odottaa itseään.

Uusien yrittäjien taustat olivat jostain ihan muualla kuin tarrojen maailmasta. Auli on tehnyt pitkän uran ilmailualan johtotehtävissä ja Antti sen sijaan on toiminut viime vuodet opettajana turvallisuusalalla otettuaan poliisin työstä virkavapaata.

Päätös alasta perustuu analyyseihin

Erityisen rohkeaa täyden palvelun tarratalo Mainospisteen yrittäjäksi lähtemisestä teki pandemia-aika. Pariskunta suunnitteli kuitenkin siirtoa yrittäjiksi porrastaen. Auli tekee vielä jonkin verran töitä Finavialle ja Antti jatkaa edelleen opettajan tehtäviään.

– Tarkoitus ei ole siis hypätä saman tien syvään päähän, vaan tehdä kaikki harkitusti ja pitkäaikaisen suunnitelman mukaisesti, toteaa Antti.

Ennen yrityskauppoja Koistiset tekivät kattavia riskianalyysiä ja ymmärsivät, että yrityksen ala oli vähemmän suhdanteille herkkä, vaikka se onkin hyvin kilpailtu. Asiakkaat tarvitsevat maailmantalouden tilanteesta huolimatta tarroja ja tulosteita.

Nopeat ja sujuvat yrityskaupat

Kun yrityskauppoja aletaan valmistella, moni varmasti yllättyy, kuinka paljon erilaisia selvitettäviä asioita on. Mistä rahoitus, vakuutukset ja kuinka käytännössä kaupat syntyvät? Myös liiketoiminnan aloittamisen kalleus voi yllättää. Koistiset hämmästelivät erilaisten maksujen määrää, vaikkakin ne olivat olleet tiedossa jo liiketoiminnan budjetointivaiheessa

–Vaikeinta oli löytää selvitystyölle aika, varsinkin kun teki vielä vanhaa työtä samaan aikaan, Auli sanoo.

Apua yrittäjyyden alkutaipaleelle on tarjolla paljon. Koististen mukaan tärkeintä on, että on kiinnostunut itse yrittäjyydestä ja että osaa kysyä neuvoa. Täytyy tuntea paloa tekemiseen. Koististen yrityskaupat syntyivät lopulta reilun kahden kuukauden sisään, Jatkis-hankkeen avulla.

Puhuttaessa yrityksen tulevaisuudesta, Koistiset ovat luottavaisia.

– Palveluita mietittäessä ei kannata keksiä pyörää uudestaan. Kun olemme saaneet alan kunnolla haltuun, mietimme, mitä asioita kannattaa tehdä. Voisiko jotain uutta ja toimivaa keksiä? Kehittyminen on meille kummallekin tärkeää, Auli toteaa.
 

Teksti: Maija Merenmies
Kuvat: Rasmus Härkönen