26.4.2021 klo 09:02
Uutinen

Ryhmäkurista viis, hyötypäätöksiä yli rajojen

Hämeen Yrittäjien puheenjohtajalla, Minna Nissilällä on vahva kokemus kunnallisesta vaikuttamisesta Tammelassa. Nyt hän evästää näkemyksillään tulevien kuntavaalien kandidaatteja.

Tänä vuonna Nissilälle tulee täyteen viisi valtuustokautta, yhteensä 20 vuotta. Yhden kauden hän toimi Tammelassa kunnanhallituksen puheenjohtajana.

Oletko yrittäjävaltuutettuna mielestäsi päässyt vaikuttamaan kunnalliseen päätöksentekoon?

– Pitkäjänteisesti olen päässeeni vaikuttamaan esimerkiksi jätehuoltoon yrittäjille myönteisellä tavalla. Olemme myös saaneet aikaiseksi yritysvaikutuksen arvioinnin ja elinkeinopoliittisen työryhmän kuntaan.

Kunnallis- ja puoluepolitiikassa tehdään tunnetusti ryhmäpäätöksiä. Oletko kokenut itse sen, että oma ääni ja näkemys kuuluvat riittävästi?

– Yhteistyö eri ryhmien kanssa on tärkeä juttu. Ei hyötypäätöksiä tehdä pelkällä aatteen palolla tai nurkkakuntaisuudella. Päätösten vaikutukset ovat usein yli kunnan rajojen ulottuvia.

Moni politiikkaan lähtenyt yrittäjä on saattanut yllättyä tai pettyä, kun julkinen päätöksenteko ei aina suju bisnesmaailman ehdoilla?

– Yhteistyöllä pärjää parhaiten. Turha hakata päätä seinään eikä ottaa vastustuksia henkilökohtaisesti, tuli se sitten kuntalaisilta, mediasta tai muilta kuntapoliitikoilta. Pitkiä vääntöjä saattaa tulla välillä. Kannattaa opetella rentoutumaan ja olla huolehtimatta, jos asiat eivät aina mene eteenpäin halutulla tavalla.

Minkälaisen tsemppievästyksen annat ensi kertaa ehdolla oleville yrittäjille ja vaalikandidaateille?

– Ei muuta kuin mukaan vaan! Pidä oma pääsi äläkä anna kaikessa periksi. Virkamiehissä ei aina asu oikea viisaus, yrittäjävaltuutetulla saattaa olla oma vankka asiantuntemus ja näkemys tietyissä asioissa. Kannattaa olla ylpeä yrittäjyydestään ja taustaryhmästään sekä muistaa, minkälaisten äänestäjien mandaatilla toimit, kehottaa Minna Nissilä.

Lue koko juttu – kaikki kysymykset ja vastaukset – 23.4. ilmestyneessä Hämeen Yrityssanomissa. Lehti on luettavissa myös verkossa TÄÄLTÄ