Saariselän palvelult olivat keskittyneet tulipalossa tuhoutuneeseen kauppakeskus Kuukkeliin. Kuva: Olli Miettunen
21.2.2022 klo 13:01
Uutinen

Saariselällä paikataan tulipalon tuhoja yhteisvoimin – ”Kaikki miettivät nyt, miten matkailijat palvellaan mahdollisimman hyvin”

Käytännössä kaikki Saariselän palvelut olivat nyt palaneessa kiinteistössä. Yrittäjät, kunta ja matkailuyhdistys takaavat, että palvelut pyörivät tulipalosta huolimatta.

– Saariselän lomakeskuksen tulipalo oli isku koko kunnan elinkeinoelämälle, Inarin kunnan elinkeinojohtaja Samuli Mikkola kertoo.

Kauppakeskus Kuukkelissa oli K-kaupan lisäksi matkamuistomyymälä, maastopolkupyörien vuokrauspiste, taksinkuljettajien taukotila ja talli sekä Alko ja Posti. Käytännössä kaikki Saariselän palvelut olivat nyt palaneessa kiinteistössä.

– Kaikki meni, Taksi Saariselän yrittäjä Marko Katajamaa toteaa.

Taksipalvelut toimivat kuitenkin normaalisti ja ruokahuoltokin toimii. Liikennöinnille on nyt kysyntää, sillä lähin ruokakauppa on K-Supermarket 30 kilometrin päässä Ivalossa, eikä alueella ole julkista liikennettä. Kauppa on lisännyt verkkokaupan kotiinkuljetuksia. Mikkolan tietojen mukaan kolmesta neljään kaupan autoa ajaa kotiinkuljetuksia Ivalon ja Saariselän välillä.

Suurin ongelma kapasiteetin lisäämisessä on kuskien puute.

– Meillä on koronan jäljiltä täällä Lapissa valtava työvoimapula, Katajamaa toteaa.

Pitkään hän ei ehdi puhua, sillä työpuhelut koputtavat taustalla.

Yhteistyöllä palvelut pelaavat

Inari-Saariselkä Matkailu ja Inarin kunta etsivät parhaillaan K-Market Kuukkelin kauppiaan Antero Ylävaaran kanssa väliaikaisia tiloja, jotta Kuukkelin palvelut matkailijoille ja paikallisille jatkuvat mahdollisimman nopeasti.

Mikkolan mukaan neuvottelut ovat käynnissä jo tyhjilllään olevan Kauppakeskus Siulan osalta. Saariselän Neste-huoltoasema laajentaa valikoimaansa.

– Kaikki miettivät nyt, miten matkailijat palvellaan mahdollisimman hyvin. Rattaat pyörivät, Inarin yrittäjien paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Nina Hindström kertoo.

Yrittäjät ja kunta tekevät hartiavoimin töitä, että kaikki palvelut rullaavat.

– Teemme nyt alueen kunnan kanssa kaikkemme, jotta pystymme tarjoamaan väistötilat Kuukkelille. Kaikki palvelut pystytään tarjoamaan. Hiihtolomaviikot ovat alueellemme äärimmäisen tärkeitä ja vaikeiden koronavuosien jälkeen tarvitsemme kotimaan matkailua enemmän kuin koskaan. Yhteistyöllä pystymme paikkaamaan Kuukkelin jättämän ison aukon, kunnes se taas kukoistaa pian, Inari-Saariselkä Matkailun markkinointijohtaja Hanna Kouri kertoo.

Elina Hakola