Kuuntele Bär Barin tarina Yrittäjän podcastista
Vilpponen pohti yritystä perustaessaan, miksi Suomeen tuodaan niin paljon eksoottisia hedelmiä ja marjoja, kun lähimetsät ovat täynnä superfoodia. Kuva: Pauli Reinikainen

”Saatoin imettää yön ja lähteä aamuviideltä töihin” – Jasmiina Vilpponen kasvatti smoothie-ketjua keskellä kiireisintä vauva-arkea: Kuuntele podcast

Juristin työstä yrittäjyyteen vaihtanut Jasmiina Vilpponen halusi nostaa kotimaiset marjat niiden ansaitsemaansa arvoon.

Yrittäjä Jasmiina Vilpponen valmistui vuonna 2009 juristiksi, mutta hän totesi jo opiskeluaikana, että juristin työ ei ollut riittävän kiinnostavaa. Niinpä hän päätti hakea lukemaan kaupallista alaa ja pääsi ruotsinkieliseen kauppakorkeakouluun. Vilpponen on vieraana Yrittäjän podcastin uusimmassa jaksossa. Kuuntele jakso täältä!

Vuonna 2014 Vilpponen irtisanoutui työstään ja vietti kesän Kaliforniassa.

– Siellä smoothie bowlit ja terveyspainotteinen ruoka oli iso juttu.

Vielä tuolloin ei ollut aika yrittäjyydelle, mutta siemen jäi itämään. Vilpponen teki töitä sometoimistossa ja yllättyi siitä, miten omalta markkinointiala hänelle tuntui.

Vuonna 2018 hän perusti Bär Barin ensimmäisen toimipisteen päivätyönsä ohessa. Nyt ketju on kasvanut yhdeksään toimipisteeseen. Viimeisin myyntipiste avattiin äskettäin Helsingin Stockmannille.

Liiketilat kiven alla

Vilpponen pohti yritystä perustaessaan, miksi Suomeen tuodaan niin paljon eksoottisia hedelmiä ja marjoja, kun lähimetsät ovat täynnä superfoodia.

– Silloinen avomieheni sanoi, että kyllä tästä varmaan jotain liiketoimintaa saisi. Siitä meni vuosi, kun avasimme ensimmäisen toimipisteen Helsingin Itäkeskuksen Prismassa vuoden 2018 tammikuussa.

Liiketilojen saaminen osoittautui vaikeimmaksi tehtäväksi pienelle yritykselle. Prisman liiketila osoittautui täysin vääräksi valinnaksi.

– Laitoimme pillit pussiin 2018 kesällä. Kävelin ympäri keskustaa ja etsin vapaita liiketiloja. Helsingin Fredrikinkadulla avasimme syksyllä uuden toimipisteen, joka lähti paljon paremmin liikkeelle.

Yrittäjänä Vilpponen on innostunut muun muassa puolukasta, jota hän pitää todellisena superfoodfina. Smoothieissa puolukkaa on yhdistetty esimerkiksi inkivääriin ja minttuun. Kotona kuluu paljon myös mustikkaa ja mustaherukkaa.

– Emme halua olla yrityksessä liian vakavia ja tehdä viherjuomia, jotka maistuvat viherjuomilta. Yksi suosituista tuotteistamme on tyrni-inkiväärishotti, hän kertoo podcastissa.

Kiitokset päiväkodille

Kun Vilpposen ensimmäinen lapsi syntyi, yrityksen ensimmäinen sijoituskierros oli alkanut. 

– Onneksi äitini on auttanut paljon lastenhoidossa. Lapseni oli ehkä pariviikkoinen, kun lähdin ensimmäisen kerran kotoa reissuun töiden takia.

Kun toinen lapsi syntyi, tilanne oli vielä haastavampi. Yritys oli avaamassa samaan aikaan kahta uutta toimipistettä.

– Saatoin imettää yön ja lähteä viideltä töihin. Mies oli lapsen kanssa siihen asti, kun tulin kotiin.

Vilpposen raskaushormonit auttavat naista vaikeassa tilanteessa.

– Tavallaan nainen on suunnitellut siihen, että vaikka unta ei saisi, pysyy jotenkin toimintakykyisenä. En tietenkään ollut skarpeimmillani, mutta olen yrittänyt pitää aina kiinni unesta, liikunnasta ja terveellisistä elämäntavoista. Uskon niihin. Täytyy myös kiittää suomalaista päiväkotijärjestelmää. Se helpotti paljon töihin keskittymistä.

Kuuntele Yrittäjän podcastin uusimmasta jaksosta, miten Vilpponen on kasvattanut ketjua ja miksi yritys on valinnut franchising-konseptin tavaksi yrityksen kasvattamiseen. Yrittäjän podcastin voit kuunnella Spotifysta ja Suplasta.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen