28.4.2017 klo 21:05
Uutinen

Sahateollisuus kärsii pahasta konttipulasta: ”Kannattavuus romahti”

Venäjän kulutuksen vähentyminen on aiheuttanut sahateollisuudelle ikävän ongelman. Tavaraa pitää kuljettaa nyt ruumassa selvästi aikaisempaa kalliimmalla hinnalla.

Sahateollisuuden kuljetukset Suomesta joudutaan hoitamaan tällä hetkellä niin sanotuissa bulkkilaivoissa eli käytännössä ruumassa.

Sahatavaraa viedään Suomesta kahdeksan miljoonaa kuutiota vuodessa. Tästä määrästä kaksi miljoonaa kuutiota suuntautuu Aasiaan. Nyt toimituksia on jouduttu jopa

Konttirahdit ovat olleet erittäin edullisia, koska niitä on kertynyt Eurooppaan enemmän kuin mitä Aasiaan on vientiä.

Nyt tilanne on muuttunut radikaalisti. Venäjän ostokyky on hiipunut ja konttiliikenne vähentynyt. Yksi iso konttifirma ajautui äskettäin konkurssiin.

– Tilanne on johtanut siihen, että rahtien hinnat ovat nousseet 2,5-kertaisiksi lyhyessä ajassa, Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori sanoo.

Kannattavuus romahti

Bulkkilaivat ovat lähes kaksi kertaa kalliimpia kuin kontit, mikä näkyy ikävällä tavalla sahateollisuuden kannattavuudessa.

– Kesän aikana hintoihin on luvassa hieman laskua, mutta hinnat eivät palaa aikaisemmalle tasolle koska Venäjän tilanteeseen ei ole luvassa helpotusta, Merivuori jatkaa.

Aasian viennistä on tullut sahateollisuudelle 10 prosenttia lisää kustannuksia tämän vuoden aikana.

– Kun kaupat on tehty ja tavarat myyty, kustannukset lankeavat sahoille. Seuraavien tilausten hintaa on pakko nostaa mutta eri asia on, menevätkö korkeammat hinnat läpi.

– Tämä heikentää selvästi suomalaisen teollisuuden kilpailukykyä, Merivuori sanoo.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi