Huijarit iskivät veronpalautuksiin
Kyberturvallisuuskeskuksen ohjeiden mukaan OmaVero-palveluun ja muihin verkkopalveluihin tulisi siirtyä suoraan Verohallinnon sivuilta eikä hakukoneiden kautta. Kuva: Getty Images
8.12.2023 klo 09:54
Uutinen

Saitko ilmoituksen veronpalautuksen perumisesta? Niin sai moni muukin – Älä mene tähän halpaan

Verkkorikolliset yrittävät hyötyä veronpalautuksista.

Kyberturvallisuuskeskus kertoo saaneensa kuluneen viikon aikana lukuisia ilmoituksia tekstiviestitse välitetyistä huijausviesteistä, joissa kerrotaan vastaanottajan 4. joulukuuta maksettujen veronpalautusten peruuntuneen. Kyseisissä viesteissä kehotetaan vastaanottajaa lukemaan lisää viestissä olevasta linkistä. Linkin takaa aukeavalla sivustolla houkutellaan tunnistautumaan verkkopankkitunnuksilla ja siten luovuttamaan ne rikollisten käyttöön.

Viranomainen muistuttaa, ettei Verohallinto koskaan lähetä viestejä, joissa on mukana linkki. Kaikki verkkoasiointi verottajan kanssa tapahtuu OmaVero-palvelussa, jonne tulee kirjautua Verohallinnon omien verkkosivujen kautta.

Kyberturvallisuuskeskuksen ohjeiden mukaan OmaVero-palveluun ja muihin verkkopalveluihin tulisi siirtyä suoraan Verohallinnon sivuilta eikä hakukoneiden kautta. ”Hakukoneoptimoinnilla sekä maksetuilla mainoksilla rikolliset voivat saada omat valesivustonsa hakutuloksissa korkeammalle kuin viralliset sivustot”, viranomainen muistuttaa.

Kyberturvallisuuskeskus sai jo lokakuussa kymmeniä ilmoituksia veronpalautusteemaisista kalasteluista. Huijauksissa viestin saajaa houkutellaan syöttämään pankkitunnuksensa hyvin aidoilta näyttäville pankkien kirjautumissivustoille, joista ne päätyvät rikollisille. Kyberturvallisuuskeskuksen tietojen mukaan pankkikalastelu on kohdistunut ainakin Osuuspankin, Danske Bankin ja Nordean asiakkaisiin. Kalasteluviestit on kirjoitettu huonolla suomen kielellä.

Viranomainen muistuttaa, ettei Verohallinto koskaan lähetä viestejä, joissa on mukana linkki.

Huijaussoittoja verottajan nimissä

Verohallinto muistuttaa sivuillaan myös muista huijauksista. Tyypillisesti tällaisessa huijausviestissä kerrotaan pankkitiliä tai luottokorttia koskevasta ongelmasta tai ilmoitetaan esimerkiksi noutamista odottavasta paketista. ja vastaanottajan pitäisi viestin mukaan toimia nopeasti. Verohallinnon mukaan tällainen viesti kannattaa poistaa välittömästi.

Myös epäilyttävä puhelu kannattaa lopettaa. Verohallinnon nimissä on soitettu huijauspuheluita ja lähetetty huijausviestejä sekä sähköpostitse että tekstiviesteinä. Viestissä saatetaan vaatia esimerkiksi maksamattomia veroja tai kertoa veronpalautuksesta, jota ei ole olemassa. Huijausviestien lisäksi Verohallinnon asiakkaita on yritetty houkutella huijaussivustoille hakukoneiden tarjoamien linkkien avulla.

Toimi näin

Verohallinto ohjeistaa sivuillaan, miten huijausten kohdalla tulee toimia.

  • Tuhoa viesti välittömästi. Viestissä olevia linkkejä ei kannata avata.
  • Jos olet erehtynyt antamaan luottokorttitietosi, sulje kortti välittömästi soittamalla omaan pankkiin tai ottamalla yhteys korttisi myöntäjään.
  • Jos olet erehtynyt antamaan verkkopankkitunnuksesi, ota yhteyttä pankkisi ilmoittamaan palvelunumeroon ja sulje tunnukset.
  • Jos olet erehtynyt maksamaan epäilyttävän maksun, ole välittömästi yhteydessä omaan pankkiisi.
  • Jos olet erehtynyt antamaan luottokorttitietojasi tai verkkopankkitunnuksesi, olet voinut joutua petoksen uhriksi. Kun olet ensin ollut yhteydessä pankkiisi, tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille. Myös petoksen yritykset kannattaa ilmoittaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus