22.11.2017 klo 09:48
Uutinen

Saitko lainatarjouksen 24 %:n korolla? Lähettäjä ei ole Suomen Yrittäjien yhteistyökumppani

Monet yrittäjät ovat viime päivinä saaneet Fast-rahoitukselta tekstiviestejä, joista on voinut tulla käsitys, että se on Yrittäjien yhteistyökumppani. Ei ole.

Ainakin uusmaalaiset yrittäjät ovat saaneet Fast-rahoituksen lainatarjouksia tekstiviesteillä. Eräs yrittäjä oli yhteydessä Uudenmaan Yrittäjien toimistolle ja kyseli, onko kyseessä yrittäjäjärjestön yhteistyökumppani. Vastaus: ei ole.

Yrittäjät ovat saaneet tekstareita, jossa lukee alussa HYVÄ UUDENMAAN YRITTÄJÄ. Sen jälkeen tarjotaan nopeaa yrityslainaa 5 000–300 000 euroa. Sen jälkeen kehotetaan tutustumaan lainoihin tai vastaamaan OK, niin Fast-rahoitus ottaa yhteyttä. Sisällön sananmuodot ja tarjottavat rahamäärät hieman vaihtelevat eri viesteissä.

Viestejä on lähetetty ainakin numeroista 045 123 5485 ja 045 128 3558. Numeroille ei löydy yhteystietoja numerotiedusteluista.
– Minun yksityiseen kännykkänumeroon tuli viesti eilen. On varmaan joltain vanhalta yritysyhteystietolistalta kaivettu esille, kun numero oli viitisen vuotta sitten perustamani yrityksen yhteystiedoissa, mutta ei ole pitkään aikaan ollut mitenkään yrityksen nro, kertoo yksi Fastin tekstarin saaneista.

Fast-rahoituksen nettisivuilta ei löydy puhelinnumeroa, osoitetta tai muuta normaalia yhteystietoa, ainostaan yhteydenottolomake.

Nettisivuilta käy nopeasti ilmi, millaisesta rahoitusyrityksestä on kyse. Jos lainaa 15 000 euroa puoleksi vuodeksi, ”hinta per lainattu euro” on 0,17 euroa ja lainan kuluiksi ilmoitetaan 2 550 euroa. Uusista lainoista peritään 2,5 prosentin perustamismaksu.

25 000 euron 9 kuukauden lainasta joutuu maksamaan käytännössä 24 prosenttia korkoa – vaikka Fast-rahoitus itse ei sanaa korko käytäkään.

Suurten korkojen pyytäminen ei ole laitonta, eikä myöskään markkinointiviestien lähettäminen. B2B-markkinoinnissa ei edellytä etukäteistä suostumusta samalla tavalla kuin kuluttajalle suunnatussa markkinoinnissa.

Yritykselle tai yhteisölle on varattava kuitenkin mahdollisuus helposti ja ilman erillistä maksua kieltää suoramarkkinointi jokaisen tällaisen markkinointiviestin yhteydessä.

toimitus@yrittajat.fi