Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

24.2.2024 klo 13:40
Uutinen

Salatietoa hankinnoista

Helmikuun alussa oli Kaupunki kohtaa yrittäjän -tilaisuuden otsikkona hankinnat. Osallistuneiden yritysten edustajat saivat mielenkiintoista tietoa Turun kaupungin hankinnoista. Osallistuneet kaupungin edustajat taas saivat kuulla näkemyksiä siitä, miltä hankinnat näyttävät yritysten eli palveluntarjoajien silmillä katsottuna. Yritysten edustajia oli monta, monelta eri toimialalta, ja useat heistä kertoivat kokemuksiaan – sekä hyviä että huonoja. Ylipäätään tilaisuudessa vallitsi positiivinen henki ja se oli hyvin keskusteleva. Pointsit kaikille paikalla olleille!

Istuin kaupungin hankintaihmisiä vastapäätä. Se oli keittiöpsykologille loistava paikka tarkkailla reaktioita. Tarkkailu oli erityisen mukavaa, koska kaupungin edustajien Ilmeistä ja eleistä näki, että he oikeasti kuuntelivat mitä yritysten edustajilla oli sanottavanaan. Tuo vastaanottavainen tunnelma ilahdutti erityisesti meitä yrittäjäyhdistyksen edustajia. Tilanne virkakoneiston suunnalla voisi olla myös aivan jäisen jäykkä ja olemme hyvin tyytyväisiä siihen ettei näin ole.

Keskustelun jäljiltä nousi tällä kertaa ensisijaiseksi kehitystoiveiden kohteeksi hankinnat, jotka eivät ylitä kilpailuttamisvelvollisuuden kynnysarvoa (tällä hetkellä raja on 60 000 euroa). Kynnysarvoa pienempiä hankintoja julkaistiin avoimeksi kaikelle tarjoajakunnalle viime vuonna 41 kappaletta. Tilaisuuden osallistujat olivat yhtä mieltä siitä, että tässä kappalemäärässä oli mukana vain pienehkö osa kaikista näistä ”pienistä” ostoista. Jotka eivät yritysten näkökulmasta todellakaan ole pieniä.

Tehtävämme on siis viedä kaupungin henkilöstölle tietoa siitä, että pienhankinnat ovat yrityksille oikeasti merkityksellinen asia. Toinen asia, josta tietoa pitää viedä, on paikallisten yritysten tarjoamat tavarat ja palvelut. Mitä enemmän ostoa suunnittelevalla viranhaltijalla on tietoa tarjolla, sitä paremmin hän voi myös suunnata ostoaan lähialueen tarjontaan. Muutamalla yritysesittelyllä ei vielä Turun mittakaavassa päästä juuri mihinkään eikä lista alueella toimivista yrityksistä listan pituuden vuoksi sekään ole toimiva ratkaisu. Listan voisi toteuttaa sähköisenä hakupalveluna, jonka jälkeen mietitään miten se päivittyisi itsestään… Ideoita tiedonvälityksen haasteen ratkaisemiseksi mielellään vastaanotetaan.

Sarianne Mäkelä
Turun Yrittäjät vpj