26.5.2021 klo 09:33
Uutinen

Salla Axelin: Anna paikallisen yllättää!

Romanttinen haavekuva pienen kaupungin keskustasta, jossa on paljon söpöjä pikkuliikkeitä, kahviloita ja ihmisvilinää on täysin epätodellinen muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Ja niissä poikkeuksissakin totuus kaiken takana ei välttämättä olekaan kovin suloinen. Vaikka mentäisiin vuosikymmeniä taakse päin, en aidosti usko, että tuo romanttinen mielikuva olisi koskaan ollut totta. Pikkuliikkeitä on takavuosina ollut enemmän, mutta sellaista tunnetta paikkakunnan asukkailla on tuskin koskaan ollut, että kaikki on juuri nyt todella ihanasti. Päinvastoin, ihmisillä on todennäköisesti ollut aina jotain purnattavaa. Jos siis purnaa haluaa.

Nykyhetkestä voi myös olla onnellinen! Avaamalla silmät ja korvat voi omalta kylältä löytää hämmentävän paljon loistavaa palvelua ja erilaisia tuotteita. Yrittäjät tekevät todella parhaansa ollakseen asiakkailleen hyödyksi. Yrittäjien tuntosarvet ovat koholla ja tahtona on täyttää paikkakunnan palvelutarjontaa kysynnän mukaan. Monen kivijalkaliikkeen oven takaa löytyy yllätyksiä niin tuotevalikoimasta kuin palvelun huipusta tasostakin. Loistavia esimerkkejä pikkukaupungin yllätyksistä tulee heti mieleeni useita: parturi-kampaamosta saa spesiaalimerkin pesuaineita ja grilliltä jäätelöä, silmälasiliikkeessä napataan passikuvia ja rautakaupassa kannetaan vähänkin isommat ostokset asiakkaan autoon.

Vaikka itse olenkin paikallisuuden suursuosija, yllätyn jatkuvasti uudelleen ja niin yllättyy perheenikin. Eilen perheemme ostoslistalla oli normaalia pidempi sänky, vaatteita kolmelle hengelle ja suunnitelmana päästä myös jäätelötötterölle. Silmissä siinsi pitkä päivä kierroksella huonekalukaupoissa ja kauppakeskuksissa. Paitsi, että kaikki hankinnat oli tehty alle tunnissa kolmen kilometrin päässä kotiovelta ja keskenään nämä liikkeet sijaitsevat muutaman kymmenen metrin päässä toisistaan.

Moni pienen kaupungin keskusta on kuin kauppakeskus ilman yhteistä kattoa ja ketjuliikkeitä. Tilalla on yrittäjävetoisia liikkeitä, joissa asiakas palvellaan alusta loppuun, joiden eteen pääsee tarvittaessa autolla ja joissa luodaan elämänmittaisia asiakassuhteita. Hyvää kerrottavaa näistä liikkeistä olisi paljon ja kaikesta siitä yrittäjien pitäisi voimakkaalla markkinoinnilla ”huudella” kylillä, mutta aina siihen ei voimavarat riitä.

Oletko joskus miettinyt, että sinä voisit olla se vanhin ja yhä yksi tehokkaimmista markkinointikanavista?

Sen lisäksi, että asioit paikallisissa liikkeissä, olisi mahtavaa, jos suosittelisit niitä myös tutuillesi ja kertoisit hyvistä löydöistäsi somessa. Voisit näin yllättää puolestasi sinua palvelleen yrittäjän! Ostaminen läheltä on niin iso teko, että siitä on vaikea keksiä mitään huonoa. On ostoksesi pieni tai iso, varmistat sillä aina palasen verran palveluiden säilymistä ja kehittämistä kotikylälläsi, saat itsellesi iloa ja säästät aikaasi ja ympäristöä.

Kiitos sinulle, että annat paikallisen yrittäjän yllättää sinut!

Salla Axelin

Varsinais-Suomen Yrittäjien hallituksen jäsen

Teksti on osa Varsinais-Suomen Yrittäjien kuntavaalimielipidekirjoitus-sarjaa.