Sami Sykkö on nimitetty LUT-yliopiston työelämäprofessoriksi.
18.8.2022 klo 14:47
Uutinen

Sami Sykkö valittiin työelämäprofessoriksi LUT-yliopistoon, mutta työ Fafissa ja ETUssa jatkuu – Yritysyhteistyö tärkeässä roolissa

Sami Sykkö rakentaa siltaa akateemisen maailman ja elinkeinoelämän välille LUT-yliopiston työelämäprofessorina. Työn ytimessä on vastuullisuus ja asiakaskäyttäytymisen murros.

Fashion Finlandin liiketoimintajohtaja ja päätoimittaja sekä Erikoiskaupanliitto ETUn päätoimittaja, ekonomi ja esiintyjä Sami Sykkö on valittu LUT-yliopiston työelämäprofessoriksi syyskuun alusta alkaen. Pesti on määräaikainen vuoden 2025 loppuun saakka.

Fafi ja Edu ovat Suomen Yrittäjien toimialajärjestöjä, ja Sykkö on ollut useissa järjestön tapahtumissa juontajana.

Nimitys uuteen pestiin ei tarkoita entisistä luopumista, ainakaan heti.

– Työaikani LUTiin on syksyllä 10 prosenttia ja keväällä 50 prosenttia. Syksyn aikana määrittelemme, miten töitä jatkossa jaetaan, Sykkö kertoo.

Näkökulma vastuullisuudessa ja asiakaskäyttäytymisessä

Sykkö on mukana monessa. Hän kertoo eduikseen nopeuden sekä tehokkuuden erityisesti päätoimittajatehtävissä ja kiittelee pomojaan, jotka ovat antaneet vapauksia ajankäyttöön ja itseohjautuvuuteen.

Työelämäprofessorin työ on myös arvokas tehtävä Sykölle. Tehtävä muokkautuu tekijänsä mukaiseksi ja tarkoitus on toimia linkkinä akateemisen maailman ja elinkeinoelämän välillä.

Sykkö on tullut tutuksi muodin asiantuntijana. Uudessa tehtävässään näkökulma on erityisesti vastuullisuudessa ja asiakaskäyttäytymisen muutoksessa. Sykön osaamista on tarkoitus hyödyntää muun muassa yritysyhteistyön laajentamisessa kauppakorkeakoulun opiskelijoiden hyväksi.

– Kaupan alan liitoissa ja mediavaikuttajana Sykkö on ollut aitiopaikalla erityisesti muodin vastuullisuuteen sekä asiakaskäyttäytymisen murrokseen liittyvissä kysymyksissä. Sykön laaja kokemus kytkee bisneksen ja muotoilun hyvin yhteen sekä täydentää erinomaisesti LUT-kauppakorkeakoulun nykyistä profiilia, LUT-kauppakorkeakoulun dekaani Sami Saarenketo perustelee Sykön valintaa nimitystiedotteessa.

Nuoriso apuun Tiktok-professorille

Sykön tavoitteena on olla hyödyksi yliopistolle ja opiskelijoille. Keinot syntyvät verkostoja ja taitoja hyödyntäen.

– Minulla ei ole yritysmaailman johtajien kokemusta strategioiden luomisesta, mutta olen tehtävissäni nähnyt, miten kauppa ja vastuullisuus kehittyy. Toimittajana voin kysyä yritysmaailman edustajilta asioita. Ensi töikseni aloitankin huippujohtajien haastattelusarjan, jossa opiskelijat saavat kuulla, miten bisnestä tehdään. Lisäksi heillä on mahdollisuus kysyä johtajilta itseään kiinnostavia asioita.

Yritysyhteistyö paikallisten yritysten kanssa on jo aluillaan, sillä Päijät-Hämeen yrittäjien toimitusjohtaja Heta Virhervirta-Vuontelo on ollut jo yhteydessä.

Sykkö aikoo tarkastella työelämäprofessorin tehtävää myös siitä näkökulmasta, miten itse voi kehittyä. Yksi tapa on ottaa haltuun uusi sosiaalisen median alusta TikTok. Sykkö on kertonut ryhtyvänsä Tiktok-professoriksi.

– Mietin, miten tavoitella nuoria, niin opiskelijoita kuin nuorempia, jotka vasta pohtivat yliopistovalintaansa. Pohdin, miten voisin tehdä LUTista kiinnostavan vaihtoehdon. Pyydän Tiktokiin apua kauppakorkeakoulun dekaanin lähipiiristä, eli nuorisolta, sekä tubettaja Jaakko Parkkalilta. Vien hänet vastapalvelukseksi oopperaan, koska olen Helsingin oopperakesän suojelija, Sykkö kertoo.

Muita kiinnostavia aiheita

Elina Hakola