6.9.2017 klo 07:02
Uutinen

Sarjayrittäjä: Irtisanomiset 23-vuotiaana olivat elämäni kovin korkeakoulu

Sarjayrittäjä ja digitaalisen markkinoinnin ammattilainen Ilkka O. Lavas avasi menestyksekkään startupin DNA:ta Yritys2017-messuilla.

Ilkka O. Lavas osti helsinkiläisen kaupunkikulttuuriin keskittyvän City-lehden viisi vuotta sitten. Hän omistaa myös muun muassa ravintolat kartalla näyttävän eat.fi – verkkopalvelun ja TableOnline.fin.

City Digital Oy:n yrittäjä Lavas kertoi messuyleisölle oman yrittäjäuransa vaiheita ja pohti sitä, miten kasvuyritys voi pärjätä tulevaisuuden suunnitelmissa. Kasvuyritys onkin hyvä, ellei paras oppimisessa.

– Yrittäjyyttä on kaikkialla, emme me yrittäjät pelkästään ole yrittäjiä, vaan myös työntekijämme ovat innovatiivisia. Jos haluat menestyä tulevaisuudessa, sun työntekijöiden pitää ajatella yrittäjämäisellä mindsetillä, Lavas sanoi eilisessä puheenvuorossaan messuilla.

Vuonna 2016 City Digital Oy valittiin yhdeksi Suomen viidestä nopeimmin kasvavasta teknologiayrityksestä Deloitte Technology Fast 50 -listan mukaan.

Kasvunälkä päällä

– Kun menestyneitä yrityksiä on tutkittu, juuri innovointi ja jatkuva kehittäminen pitävät kehityksen yllä. Kun huomasimme, että ravintolat alkavat digitalisoitua, mietimme, mikä voisi olla meidän juttu olla ravintoloissa mukana. Ostimme TableOnlinen.

Lavaksen mukaan yhdistämällä City-media ja Table Onlinen ravintolaosaamisen ei saatu 1+1, vaan niistä tuli kolme.

– Saimme yhdistettyä kaksi toimijaa, jotka tukevat toisiaan.

Jonkin ajan päästä MTV3 oli myymässä eat.fi:tä.

– Ajattelimme, että se sopisi tähän hyvin. Eat.fi oli ihan retuperällä, sitä ei oltu kehitetty yhdeksään vuoteen. Mutta silti 100 000 ihmistä käytti palvelua joka viikko.

Lavas osti eat.fin. Pian tulee myös uusi versio ravintoloihin keskittyvästä eat.fistä.

Mieti, onko bisneksesi skaalautuvaa?

Sarjayrittäjä Ilkka O. Lavas neuvoo kasvuhaluiselle yrittäjälle miettimään, onko hänen firmassa jotain sellaista toimintaa, mitä voi monistaa.

– Periaatteidemme mukaisesti emme pelkää epäonnistumista. Mutta pitää juhlistaa myös onnistumisia, näistä kaikista pitää oppia. Kokeilla juttuja mahdollisimman nopeasti, iteroida sitä tuotetta. Nykyään kehitetään tuotteesta ensimmäisenä powerpoint-malli ja kysytään asiakkaalta, mitä se tykkää.

Lavas kertoo haluavansa rakentaa Suomeen uusia vientituotteita. Hänen firmassaan kehitettiin digitaalinen ravintoloihin keskittyvä alusta EatAndTheCity.com. Uuden liiketoiminnan ensimmäinen työntekijä on Saksassa.

Kysyttäessä hän kertoo yrittäjäuransa yhden kurjimmista asioista olleen irtisanomiset.

– 23-vuotiaana jouduin ensimmäisen kerran irtisanomaan ihmisiä. Se oli elämäni kovin korkeakoulu. Liikevaihto tippui 70 pinnaa. Jouduin sanomaan hyville ystäville, että kesän jälkeen ei ehkä enää ole hommia. Työntekujämäärä tippui 17 hengestä kolmeen henkilöön. Nyt 15 vuotta myöhemmin meillä on yli 100 henkilöä töissä.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta@yrittajat.fi