22.11.2018 klo 16:34
Uutinen

Satu Grekin Yrittäjien elinkeinoasioiden päälliköksi

Suomen Yrittäjien elinkeino- ja kilpailuasioiden päällikön tehtävään on valittu Satu Grekin.

Hallintotieteiden maisteri Satu Grekin, 40, on viime vuodet työskennellyt Suomen Yrittäjissä kilpailuasioiden päällikkönä. Sitä ennen hän työskenteli keskusjärjestön veroasiantuntijana 2008–2010 sekä 2014–2015.

Grekin työskentelee jatkossa Suomen Yrittäjien elinkeino- ja kilpailuasioiden päällikkönä vastuullaan kunta- ja maakuntatason vaikuttaminen ja kilpailuneutraliteetin parantaminen eli tasapuolisen kilpailuasetelman edistäminen julkisen ja yksityisen elinkeinotoiminnan välillä.

– Sote- ja maakuntavalmistelu on maakunnissa jo pitkällä. Tukipalveluja (kuten ateriat, kiinteistönhuolto, siivous, välinehuolto, liinavaatehuolto) järjestellään alueilla nyt huolestuttavasti: Syntyy valtavia maakunnan ja sen kuntien yhteisiä palveluntuottajia, ja näille alueellaan monopoli, Grekin toteaa ajankohtaisista haasteista.

– Teen töitä, että jos tällaisia on, niitä omistajaohjataan pysymään pieninä ja hyödyntämään yrittäjyyttä.

Satu Grekin kannustaa myös kuntia ja maakuntia ruokkimaan markkinoiden toimivuutta jo nyt, ja ottamaan käyttöön palveluseteleitä mahdollisimman monissa palveluissa.

– Kun markkinaa avataan osina, paikalliset yritykset voivat luottaa tulevaisuuteen ja investoida. Haaste on hinnoittelun oikea taso. Siihen päästään, kun huomiota aletaan kiinnittää kustannuslaskentaan, Grekin sanoo.

Hänen mukaansa kilpailutilanne on kokonaisuutena menossa parempaan.

– Lainsäädännössä valopilkkuja ovat eduskunnan käsittelyssä parhaillaan oleva kirjanpidon uusi eriyttämisvelvollisuus kilpailulakiin. Muutos poistaa epäluuloja siitä, että lakisääteisen ja markkinaehtoisen toiminnan tuotot ja kulut kuntayhtiön kirjanpidossa ovat sekaisin, Grekin kertoo.

– Toinen valopilkku on, että valmisteilla on laki, joka velvoittaa kunnat ja maakunnat tuottamaan ja raportoimaan taloustietonsa saman kaavan mukaan. Tällä saadaan ryhtiä ja vertailtavuutta kuntien kustannuksiin, Satu Grekin toteaa.

Hän nostaa valopilkkuna esiin vielä Kilpailu- ja kuluttajaviraston uuden hankintojen valvonnan. Valvonta on nopeaa, ja pikainen tieto laillisuusriskistä parantaa kuntien päätöksiä.

Satu Grekin aloitti uudessa tehtävässään tänään torstaina 22. marraskuuta. Edellinen elinkeinoasioiden päällikkö Susanna Kallama siirtyy Suomen Uusyrityskeskusten toimitusjohtajaksi.

toimitus(at)yrittajat.fi