22.7.2021 klo 08:14
Uutinen

Savon Yrittäjät: työntekoon pitää kannustaa – työttömyysturvan porrastukselle vahvaa kannatusta kyselyssä

Enemmistö (59 %) työllisistä on sitä mieltä, että työttömyysturvaa pitäisi porrastaa siten, että se kannustaisi enemmän työn vastaanottamiseen. Tieto käy ilmi Suomen Yrittäjien teettämästä Työelämägallupista. ”Työelämän uudistamisen tarve on yleisesti tiedossa, samoin kannustinloukkujen olemassaolo.”, sanoo Savon Yrittäjien hallituksen jäsen ja Kuopion Vartiointipalvelu Oy:n yrittäjä Mika Kolehmainen.

– Työttömyysturvan porrastaminen on tunnetusti toimiva keino kannustaa ihmisiä töihin. Emme pysty kustantamaan nykyistä yhteiskuntaa ilman, että työkykyiset osallistuvat järjestelmämme rahoittamiseen työskentelemällä, Kolehmainen kertoo.

Työttömyysturvan porrastamista kannattaa 59 prosenttia työllisistä (palkansaajat, lomautetut, työttömät ja yrittäjät). Sitä vastustaa 26 prosenttia työllisistä. Tilanne oli samankaltainen tammikuussa 2021 tehdyssä Työelämägallupissa.

Myös ammattiliittojen jäsenet tukevat vahvasti ansioturvan porrastamista. Tieto käy ilmi Työelämägallupista, jonka Kantar teki Suomen Yrittäjien pyynnöstä. Siihen vastasi 1002 työllistä.

Yleinen ansioturva saa enemmän kannatusta kuin vastustusta

Nyt Suomessa pitää kuulua työttömyyskassaan, jotta voi työttömäksi jäädessään saada ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Kaikki työntekijät kuitenkin maksavat työttömyysvakuutusmaksua, mutta eivät siis saa maksulle mitään vastinetta, jos eivät ole työttömyyskassan jäseniä. Kolehmaisen mielestä epäkohta pitää korjata.

– Tilanne on epäoikeudenmukainen, eikä oikeusvaltiossa voi olla syrjiviä rakenteita. Jokaisen työttömyysturvan rahoittajan pitää myös saada turvaa. Asia pitää korjata nopeasti.

Työllisistä 42 prosenttia pitää hyvänä yleistä ansioturvaa, joka antaisi ansiosidonnaisen turvan myös niille, jotka eivät ole työttömyyskassojen jäseniä. Hieman yli kolmannes (35 %) pitää ideaa huonona.

Lisätietoja

hallituksen jäsen, Savon Yrittäjät, yrittäjä, Kuopion Vartiointipalvelu Oy, Mika Kolehmainen, p.017 5800 820, mika.kolehmainen@kuopionvartiointipalvelu.fi