4.4.2024 klo 10:17
Uutinen

Savon Yrittäjien jäsenkysely: Lakot iskeneet laajasti pohjoissavolaisiin yrityksiin – vain murto-osalla lakosta ei tuotannollisia tai taloudellisia vaikutuksia

Neljättä viikkoa jatkuneet poliittiset lakot ovat iskeneet laajasti pohjoissavolaisten yritysten toimintaan. Tämä käy ilmi pääsiäisen jälkeen lähetetystä Savon Yrittäjien jäsenkyselystä, johon torstaiaamuun mennessä oli vastannut 288 yrittäjää.

-Kysyimme lakon vaikutuksista kymmenportaisella asteikolla ja 91 % vastaajista kertoi eri tasoisista tuotannollisista ja taloudellisista vaikutuksista, kertoo Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren. -Vastaavasti yhdeksän prosenttia vastanneista kertoi, että lakko ei ollut vaikuttanut millään tavoin yrityksen toimintaan.

Avoimia vastauksia ja kommentteja tuli yli 300 ja niissä tuli esille eri toimialojen eroja.  

-Ymmärrettävästi teollisuudessa, valmistuksessa ja muutoin tuotannollisessa toiminnassa lakkojakso on vaikuttanut monesta eri suunnasta – raaka-aineiden toimitusongelmista itse valmistusprosessiin ja kuljetuksiin. Erityisen hankala tilanne on ollut yrityksille, joiden komponentit tai tavarat ovat parhaillaan konteissa Euroopan eri satamissa, kuvailee Aikio-Tallgren.

Kerrannaisvaikutukset voimistavat tuotannollisia ja taloudellisia vaikutuksia

Suurista tai erittäin suurista taloudellisista vaikutuksista kertoi reilu neljännes vastaajista. Vain viidellä prosentilla lakot eivät ole vaikuttaneet yrityksen taloudelliseen tilanteeseen.

-Yksilöidyissä vastauksissa nousi esiin tilausten väheneminen, toimitusten viivästyminen sekä kuluttajien epävarmuus ostopäätöksissä, kertoo tuloksia analysoinut Tomi Kosonen Savon Yrittäjien viestinnästä.

Tuotannollisia ja operatiivisia vaikutuksia oli lähes kaikilla yrityksillä ja merkittävistä vaikutuksista raportoi hieman vajaa kolmannes vastaajista.

-Avoimissa vastauksissa yrittäjät kertoivat toistuvasti tavaraliikenteen pysähtymisistä, mikä on johtanut lisääntyneisiin kustannuksiin sekä kasvavissa määrin tuotantokatkoksiin, jatkaa Kosonen.

Lähes viidennekselle vastaajista arvioi toiminnan normalisoitumisen vievän kuukausia

Toistaiseksi lomautuksiin on joutunut turvautumaan vain neljä prosenttia yrityksistä. Seitsemän prosenttia kertoi lomauttaneensa, mutta muista kuin lakon aiheuttamista syistä.

-Lomautusten vähyys ovat sinänsä helpottava uutinen, sillä 66 % vastaajista on työnantajayrityksiä, sanoo Aikio-Tallgren. -Sen sijaan yritystoiminnan palautuminen normaaliksi lakon päättymisen jälkeen mietityttää yrittäjiä.

Vastaajista kolmannes arvioi toiminnan normalisoituvan heti lakon loppumisen jälkeen. Reilu neljännes vastaajista ennakoi toiminnan normalisoituvan viikosta kolmeen viikkoon. Kuukauden tai useamman kuukauden siirtymävaihetta normaaliin toimintaan ennakoi puolestaan vajaa viidennes vastaajista.

Näin kysely tehtiin –
  • Kysely lähetettiin Savon Yrittäjien jäsenyrityksille tiistaina 2.4. Vastauksia tullut 288 kappaletta.
  • Suurin osa vastaajista (66 %) oli työnantajayrityksiä. Näistä kokoluokaltaan alle 10 henkeä työllistäviä mikroyrityksiä oli 68 %. 18 % yrityksistä työllistää 11-20 henkilöä, 4 % 21-30 henkilöä, 5 % 31-50 henkilöä työllistäviä ja 5 % suuria yrityksiä
  • Vastaajat edustivat monipuolisesti maakunnan toimialoja: teollisuus 18 % – rakentaminen 10 % – kauppa 21 % – palvelut 46 % – maa- ja metsätalous 5 %
  • Vastauksia tuli kaikista Pohjois-Savon kunnista (pl. Kaavi)