4.8.2019 klo 20:58
Uutinen

Savukalaa Myrskylästä

Myrskylän Savun kalansavustuksen pitkän linjan ammattilaisilta makuelämyksiä arkeen ja juhlaan. Yleisimpien lohi- ja kirjolohituotteiden lisäksi valikoimista löytyy esimerkiksi savusiika, loimutettu lohi ja muita paikalliskaloista jalostettuja tuotteita. Tukkutoimintana erikoistuotteita myös ympäri maailman.

Myrskylän Savun kalansavustusperinne juontaa 1990-luvun alun Myrskylään, jossa se edelleen jatkuu. Yrityksestä valotetaan hiukan, mikä on menestyksen ja hyvän maun salaisuus: ”Laadukkaiden, puhtaista raaka-aineista valmistettujen tuotteiden savustuksessa käytetään ainoastaan leppä- ja pyökkihaketta ja kalat savustetaan perinteisellä menetelmällä. Mitään ylimääräisiä lisä- tai säilöntäaineita ei tuotteissa ole, vain suolaa ja tarvittaessa mausteita”.

Myrskylän Savussa päivät alkavat sillä, että kalat saapuvat savustamolle. Viikossa kalaa tulee prosessiin noin 3000 – 4000 kiloa.Pääsääntöisesti kala tulee savustamolle Ahvenanmaalta ja Norjasta ja päätuotteitta ovat lohi ja kirjolohi. Suomalaista luonnonkalaa, mm. siikaa ja haukea saadaan kalastajilta Loviisasta ja Kotkasta.

Tuotanto alkaa kalojen fileoinnilla ja suolauksella, joista varsinkin fileointi ja ruotojen poisto on tarkkaa ja aikaa vievää työtä. Sen jälkeen vuorossa on itse savustaminen, joka Myrskylän Savussa tehdään aina aidolla savulla. Kalat saavat aidon savun maun perinteisin menetelmin, myös loimulohi tehdään perinteisellä menetelmällä käsityönä. (Savustusuuniin mahtuu kerrallaan kaksi savustusvaunua eli noin 300 – 400 kg kiloa, isoimmassa uunissa savustuu jopa 500kg kerralla.)

”Yksinkertaisuus on meidän salaisuus. Tuorekala, merisuola ja savustus on se pyhä kolminaisuus hyvän maun takana. Apuna käytetään kuitenkin uutta teknologiaa nopeuttamassa ja helpottamassa käsityövaltaista työtä”.

Tällä hetkellä yritys työllistää omistajapariskunnan lisäksi kymmenen motivoitunutta ja ammattitaitoista työntekijää. Lilia ja Toomas Leps palkittiin 2018 vuoden yrittäjinä, tästä palkinnosta he ja henkilökunta olivat hyvin otettuja.

Tehtaanmyymälästä löytyy omien kalatuotteiden lisäksi myös paljon muita lähiseudun pientuottajien herkkuja. Kalapuoti palvelee ympäri vuoden ma-la.

Yrityksen kotisivuille täältä: https://www.myrskylansavu.com/

Huom! Tämä artikkeli kuuluu Myrskylän Yrittäjien yritysesittely sarjaan, jossa esitellään lyhyesti paikkakunnalla toimivia yrityksiä. Osalla toimintaa on huomattavasti laajemmallakin alueella, osalla jopa valtakunnallisesti. Tämän sarjan esittelyt on laadittu yrityksen kotisivujen tietojen perusteella yhteistyössä yritysten johdon kanssa. Tämän esittelyn toimitti tälle sivustolle Aku Eronen.