14.5.2024 klo 15:49
Uutinen

Seinäjoki jälleen ykkönen Yrittäjien Kuntabarometrissä – Alajärvi toinen ja Kauhava neljäs

Yhdettätoista kertaa toteutettu Suomen Yrittäjien Kuntabarometri vahvisti sen jälleen: Yrittäjyyden arvo ymmärretään parhaiten Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien alueella.

Yrittäjien Kuntabarometrissä yrittäjät antoivat tunnustusta maakuntaan. Tulokset myös kirittävät parantamaan toimintaa edelleen yhdessä yrittäjien kanssa. Alueiden välisiä kokonaisarvosanoja vertailtaessa Etelä-Pohjanmaa on Suomen vahvin yrittäjyysalue.

Taloustutkimus kysyi Suomen Yrittäjien toimeksiannosta yrittäjiltä mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Kysely tehtiin 1.2.–8.4.2024. Yrittäjien kuntabarometri julkaistaan joka toinen vuosi. 

  • Kuntien elinvoimaisuuden perustan luovat paikalliset yrittäjät. Kuntabarometri antaa hyviä eväitä siihen, miten kunnista saadaan vielä yrittäjäystävällisempiä. Kunnat tarvitsevat yrittäjiä ja yrittäjät kuntaa, joten on tärkeää, että yhteistyö toimii ja molemmat osapuolet voivat menestyä, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien varatoimitusjohtaja Jani Takamaa toteaa.

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien alue ylsi koko Suomen parhaimmaksi alueiden välisessä kokonaisrankingissa.

  • Alueemme saama kokonaisarvosana oli 3,37 valtakunnallisen keskiarvon ollessa 3,13. Sekä meidän alueemme että valtakunnan keskiarvo olivat nousseet parin vuoden takaisesta. Kahdeksan alueemme kuntaa ylsi yli valtakunnallisen keskiarvon, Takamaa sanoo.

Seinäjoki ykkönen viidettä kertaa peräkkäin

Seinäjoki voitti jo viidettä kertaa peräkkäin Kuntabarometrin suurten kaupunkien eli yli 50 000 asukkaan sarjan saaden parhaat tulokset jokaisesta aihealueesta. Seinäjoen lisäksi omissa sarjoissaan voittajiksi suoriutuivat Lieto ja Vieremä.

Eniten seinäjokelaisyrittäjät arvostivat kotikunnassaan paikkakunnan puoleensavetävyyttä yritysten näkökulmasta ja elinkeinopolitiikkaa.

  • Yrittäjäyhdistysten ja kaupungin yhteistyö on aktiivista ja tuloksia katsoessa myös yrittäjät arvostavat tätä. Kiitosta täytyy antaa jokaiselle yrittäjälle, kuntapäättäjälle ja viranhaltijalle, Takamaa kehuu.

Alajärvelle ja Kauhavalle myös menestystä

Alle 10 000 asukkaan sarjassa Alajärvi kipusi hienosti toiselle sijalle. Pari vuotta sitten Kuntabarometrin tuloksissa Alajärvi oli sijalla 17.

  • Pienten kuntien osalta Alajärven kokonaisrankingissa saama tulos oli 4,30 valtakunnallisen keskiarvon ollessa 3,18. Alajärvi on tehnyt valtavan nousun verrattuna parin vuoden takaiseen, Takamaa kiittelee.

Parhaimmat arvosanat yrittäjiltä saivat kunnan yrityspalvelut ja ulkomaisen työvoiman saanti.

10 000–50 000 asukkaan sarjassa Kauhava oli neljäs tehden myös kovan nousun parin vuoden takaiseen 19. sijaan verrattuna.

  • Kauhava on valittu kaksi kertaa Etelä-Pohjanmaan Yrittäjäystävällisimmäksi kunnaksi ja sen eteen tehty työ kiritti Kauhavaa roimasti ylöspäin myös Kuntabarometrissä, Takamaa kehuu.

Parhaimmat arvosanat yrittäjät antoivat kunnan hankinnoille, infrastruktuurille sekä koulutukselle ja osaamiselle.

Yhteistyö ja yhteydenpito avaimet menestykseen

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien tavoitteena on, että jokaisessa alueemme kunnassa huolehditaan elinkeinopoliittisen ohjelman ajantasaisuudesta, päivitetään hankintastrategiaa ja otettaisiin suuremmassa määrin yritysvaikutusten arviointi osaksi päätöksentekoa.

– Kuntapäättäjillä on iso rooli rakennettaessa tulevaisuuden elinvoimaisia kuntia. Yrittäjäjärjestö pitää tiivistä yhteyttä kuntiin ja myös meihin päin voi aina olla yhteydessä, olipa kyseessä sitten pieni tai suuri asia, Takamaa rohkaisee.

Voit tutustua alueellisiin ja kuntakohtaisiin tuloksiin osoitteessa yrittajat.fi/kuntabarometri.

Kuvia median vapaassa käytössä 

Media voi käyttää Kunnallisjohdon seminaarin kuvia, jotka ovat saatavissa osoitteessa https://yrittajat.kuvat.fi/kuvat/. Kuvaaja on Vesa-Matti Väärä

Lisätietoja
Jani Takamaa, +358 40 0912301, varatoimitusjohtaja, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät