Seinäjokelaiset yrittäjät vierailivat Kotkan-Haminan seudulla sparraamassa kuntabarometrissa menestymistä. Kuva: Filmbutik
9.2.2022 klo 14:00
Uutinen

Seinäjoki sparraa kuntabarometrin häntäpäätä Kotkan-Haminan seutua – ”Samaa hyvää yrittäjärotua olemme ympäri Suomen”

Kotkan-Haminan seutu heräsi huonoon menestykseensä Yrittäjien kuntabarometrissa. He ottivat yhteyttä Seinäjokeen, joka on paistatellut barometrin kärjessä vuosi toisensa jälkeen. Mitä he voisivat tehdä toisin, jotta menestys olisi parempi?

Pöyrööt-sarjakuvan piirtäjä ja Avot design Oy:n yrittäjä Liisa Seppälä sai puhelun Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursorista.

− He halusivat Seinäjoelta porukan arvioimaan alueen yritysilmapiiriä, koska se on rankattu häntäpäähän kuntabarometrissa. Tämä oli raikas uudenlainen avaus heiltä, ja lähdimme mielellään tähän kampanjaan. Alueet ovat kaukana toisistaan, joten ne eivät syö toistensa vetovoimaa.

Seppälä on itse Kotkasta kotoisin, mutta tehnyt työ- ja yrittäjäuran Seinäjoella. Kaakkoisrannikolle matkasi hänen lisäkseen Seinäjoen Yrittäjien puheenjohtaja Ossi Viljanen ja Into Seinäjoen viestintä- ja markkinointipäällikkö Sanna Männikkö.

Tiimi vieraili paikallisissa yrityksissä ja kehitysyhtiössä tutkien, miten alueen yritysilmapiiri poikkeaa Seinäjoesta. Kierroksen paikkakuntina olivat Kotka, Loviisa, Pyhtää, Hamina, Miehikkälä ja Virolahti.

− Vaikka tunnenkin alueen, se pääsi yllättämään positiivisesti. Alueella on paljon upeita yrityksiä, yrittäjätarinoita, meri ja kaunista luontoa. Vaikka yrittäjät itse arvostavat työtänsä ja kehuvat aluetta, he eivät vaatimattomuuttaan tuo sitä tarpeeksi esille. Samaa hyvää yrittäjärotua olemme ympäri Suomen, Seppälä sanoo.

Alueissa on kuitenkin eroavaisuuksia yrittäjyydessä. Kotkan alueella on jättiyrityksiä ja paljon palvelualan pieniä yrityksiä, mutta sieltä puuttuvat keskikokoiset yritykset, joita Etelä-Pohjanmaalla puolestaan on runsaasti.

Selkeä syy kuntabarometrin huonoon tulokseen on ollut, että Kotkan seudulla on aiempiin kyselyihin vastattu erittäin vähän.

− Ilmapiiri- ja mainetutkimuksilla on iso merkitys kaupungin tai alueen vetovoimaan. On hienoa, että Kotkan seudullakin on herätty ymmärtämään kuntabarometrin arvo. Seinäjoella on osattu yrittäjyyskaupungin titteliä hyödyntää hyvin, Seppälä arvioi.

Seinäjoen Yrittäjien puheenjohtaja Ossi Viljanen nostaa Kymenlaakson vierailusta päällimmäisenä esille yritysten laatuajattelun.

− Joka yrityksessä paistoi silmään tietynlainen laadukkuus. Tiukat laatuvaatimukset ovat monille itsestäänselvyys, etenkin jos asiakkaina on isoja yrityksiä, Viljanen sanoo.

Seinäjoella hyvää ilmapiiriä luo Seppälän ja Viljasen mukaan se, että kaupungin kanssa ollaan tiiviissä yhteistyössä.

− Yhteistyö toimii saumattomasti, ja yrittäjä saa kaupungin päättäjät helposti kiinni. Meitä kuunnellaan ja olemme mukana päätöksentekoketjussa, Seppälä korostaa.

Arvosanaksi yhdeksän

Yksi vierailukohde oli Haaviston konepaja Kotkassa. Toimitusjohtaja Jarkko Haavisto kertoi, että alueen vetovoimalla on merkitystä siinä, miten hyvin osaavia työntekijöitä saadaan yritykseen.

− Sillä, että koulut ja palvelut toimivat ja että kunnassa viihtyy, on iso merkitys rekrytoinnissa. Meidän näkökulmastamme asiat ovat täällä ihan viimeisen päälle. Annan yritysilmapiiristä arvosanan yhdeksän, Haavisto sanoo.

Haavisto on valmis haastamaan Seinäjoen kuntabarometrin sijoituksessa.

− Jos ei nyt ihan huipulle heti päästä, niin tämä keskustelu ja tietoisuus nostavat sijoitusta lähelle puoltaväliä, Haavisto ennakoi.

Ossi Viljanen (vas.), Sanna Männikkö ja Liisa Seppälä tutustuivat Jarkko Haaviston luotsaamaan Haaviston konepajaan Kotkassa.

Kuntabarometrin vastausaika on 1.2.−31.3.2022. Siihen voi vastata suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kyselyn toteuttaa Iro Research Oy ja se lähetetään suoraan tutkimusluvan antaneiden jäsenten sähköpostiin.

Yrittäjä, voit vastata kyselyyn täällä: Kuntabarometri.

Tulokset julkistetaan Kunnallisjohdon seminaarissa keskiviikkona 18. toukokuuta. Kyselytutkimuksen tulokset toimitetaan kunnille ja yrittäjäyhdistyksille. Ne ovat myös avoimesti verkossa nähtävillä.

Kyselyyn vastasi vuonna 2020 peräti 10 400 yrittäjää eri puolilta maata. Tällöin parhaat tulokset saivat kuntakokoluokan mukaisesti Seinäjoki, Kärsämäki ja Lieto.

Tiina Rantakoski