31.1.2017 klo 16:17
Uutinen

Seitsemän kymmenestä pk-yrittäjästä käyttää alihankintaa – Pk-seudulla hyvät kasvunäkymät

Joka toinen Espoon, Kauniaisten ja Vantaan yksinyrittäjistä ja pk-yrityksistä uskoo kasvattavansa liikevaihtoa vähintään viisi prosenttia vuonna 2017.

Kasvunäkymät ovat parantuneet viime vuodesta, jolloin vastaavaan kasvuun pääsi 39 prosenttia yrityksistä.

– Kunnon loikkaan eli yli 15 prosentin kasvuun pääsi vuonna 2016 noin 18 prosenttia vastaajista, kertoo Pääkaupunkiseudun Yrittäjien toimitusjohtaja Erkki Pärssinen.

Tänä vuonna vastaavaa kasvuvauhtia odottaa omalta yritykseltään 17 prosenttia.

Joka viides yritys aikoo palkata

Kasvun myötä työllisyystilanne paranee, sillä useampi kuin joka viides yritys aikoo palkata lisää henkilökuntaa kuluvan vuoden aikana. Lisäksi alihankintapalvelujen käyttö kasvaa samalla tahdilla. Alihankintapalveluita käyttää jo nyt 71 prosenttia vastaajista.

– Kaiken kokoiset yritykset tarvitsevat myös toisten yritysten palveluita oman yritystoimintansa pyörittämiseen. Entistä harvempi tulee toimeen omin voimin, toteaa Erkki Pärssinen.

Verkkokauppa joka kymmenennellä

– Digitaalisuuden osalta pienillä yrityksillä on kuitenkin vielä paljon tehtävää. Tämä voi olla lukuisille yrityksille käyttämätön mahdollisuus liikevaihdon kasvattamiseen ja kannattavuuden parantamiseen, Erkki Pärssinen uskoo.

Internet ja laajakaista ovat käytössä jo lähes kaikissa yrityksissä. Tabletin käyttö on yleistynyt nopeasti, ja se on käytössä 65 prosentilla.

Sen sijaan oman verkkokaupan on perustanut vain 11 prosenttia yrityksistä.

– Verkkokauppa on vastaajilta jäänyt perustamatta, vaikka entistä useampi ostos tehdään verkossa. Tosin asian voi tulkita myös niin, että perinteisemmät kauppatavat koetaan usein riittäviksi, Vantaan Yrittäjien toimitusjohtaja Esa Mänttäri päättelee.

Digitaalisen maksamisen ratkaisut ovat jo kuitenkin 40 prosentilla ja markkinoinnin sekä myynnin digitalisointiratkaisut 43 prosentilla. Pilvipalveluita hyödyntää pienistä yrityksistä lähes kaksi kolmesta.

Tutkimukseen vastasi 857 yrittäjää Espoosta, Kauniaisista ja Vantaalta. Espoon Yrittäjät, Vantaan Yrittäjät ja Pääkaupunkiseudun Yrittäjät tutkivat jäsenyritystensä tulevaisuuden näkymiä yhdessä.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi