Teollisuusliitto ja Sievi Elements
Sievi Elementin tehtaalla valmistetaan puurakenteisia seinäelementtejä ja valmisosia. Kuva: Esa Melametsä
5.7.2022 klo 15:22
Uutinen

Sievi Group Teollisuusliiton tutkintapyynnöstä: ”Erittäin hyvä, että poliisi tutkii tämän periaatteellisen kysymyksen”

Teollisuusliitto on tehnyt tutkintapyynnön Sievi Element Oy:stä. Tämä ei tullut yllätyksenä, sillä yhtiön mukaan liitto on jo aiemmin uhannut tutkintapyynnön tekemisellä.

Teollisuusliiton työtaistelu Sievi Element Oy:tä vastaan on kestänyt jo viikkoja. Lakossa on muutama työntekijä, ja puurakenteisten seinäelementtien ja valmisosien tuotanto on jatkunut Sievissä lakosta huolimatta. Aiemmin yhtiö on kertonut, että 85 prosenttia työntekijöistä on käynyt töissä lakon aikana.

Henkilöstön valitsema Sievi Element Oy:n luottamusvaltuutettu vetosi kesäkuussa Teollisuusliittoon työtaistelun lopettamiseksi.

Yhtiön henkilöstö teki juhannusviikolla yrityksen kanssa paikallisen sopimuksen, jota Teollisuusliitto ei halua hyväksyä. Yhtiön mukaan Teollisuusliitto on lähestymisissään kertonut, että se tekee tutkintapyynnön, jos Sievi Element ei tee Teollisuusliiton kanssa työehtosopimusta.

Sievi Elementillä on 35 tuotannon työntekijää. Yhtiön mukaan selvä enemmistö heistä on valinnut edustajakseen luottamusvaltuutetun, joka on pakottavan lainsäädännön mukaan henkilöstön edustaja. Teollisuusliiton organisoiman luottamusmiehen valintaan puolestaan osallistui työnantajan tietojen mukaan neljä Sievi Elementin Teollisuusliittoon kuuluvaa työntekijää. 

Teollisuusliiton tekemässä tutkintapyynnössä pyydetään poliisia tutkimaan, onko Sievi Elementin työntekijöiden järjestäytymisvapautta rikottu.

– On erittäin hyvä, että poliisi tutkii tämän periaatteellisen kysymyksen. Sievi Element on täysin vakuuttunut siitä, että yhtiö ja sen henkilöstö ovat toimineet lainsäädännön mukaisesti, yhtiön tiedotteessa todetaan.

– Luottamusmiehen asema perustuu työehtosopimukseen, jota Sievi Elementissä ei ole olemassa. Ainoa lainsäädännön tuntema työntekijöiden edustaja on luottamusvaltuutettu, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä kommentoi tilannetta.

– On erikoinen ajattelutapa, että laissa säädetty työntekijöiden edustaja tulisi ohittaa ja hyväksyä sellainen liiton edustaja, jonka asemasta ei lainsäädännössä sanota mitään, Makkula jatkaa.

– Yleisellä tasolla on sanottava, että jos joku haluaa tehdä sopimuksen, niin sitä ei edistä tutkintapyynnön tekeminen.

Sievi Element ei myöskään yhtiön mukaan ole lakkauttanut luottamusmiehen asemaa, vaan järjestäytyneet työntekijät voivat edelleen järjestäytymisvapauden puitteissa valita keskuudestaan luottamusmiehen.

– Sievi Element kunnioittaa Teollisuusliittoon kuuluvien työntekijöidensä päätöstä ja luottamusmiehen valintaa, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

– Sievi Element kuitenkin kiistää, että luottamusmies voisi toimia henkilöstön edustajana. Sievi Element kiistää luottamusmiehen aseman, ei valintaa, tiedotteessa jatketaan.

Toimitus
Toimitus