Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

3.6.2016 klo 10:06
Uutinen

Sipilä vetosi uudelleen -Yrittäjät piti kantansa

Pääministeri Juha Sipilän ja Suomen Yrittäjät ovat yhä eri mieltä paikallisen sopimisen soveltamisen merkityksestä työpaikoilla.

Pääministeri Juha Sipilä uudisti torstai-illansuussa vetoomuksensa Suomen Yrittäjille lähteä tukemaan paikallisesta sopimisesta tehtyä kompromissiesitystä. Blogissaan Sipilä vakuuttaa , että hallituksen kompromissiesitys ei sisällä myöskään työnantajille eikä työntekijöille järjestäytymispakkoa eikä työnantajalle velvollisuutta tehdä liityntäsopimusta työntekijäliiton kanssa. Hänen mukaansa työntekijöiden ei niin ikään edellytetä perustavan työpaikalle ammattiosastoa.

– Esityksessä järjestäytymättömien työnantajien asema paranisi, eikä muutos heikentäisi yhdenkään yrittäjän asemaa. Se tarjoaisi mahdollisuuksia, ei velvollisuutta tehdä paikallisia sopimuksia, toteaa Sipilä.

Sipilä toteaa, että 25 vuotta yrittäjänä toimineena hän itse tarttuisi ilman muuta tähän ehdotukseen.

– Muutos on parempi kuin nykytila, päättää Sipilä vetoomuksensa yrittäjille.

Suomen Yrittäjät pysyy kannassaan

Pääministerin toistamiseen esittämä vetoomus ei muuta Suomen Yrittäjien jo aiemmin tekemää päätöstä hylätä hallituksen kompromissiesitys. Yrittäjät ovat edelleen valmiita hyväksymään lainsäädännön pohjaksi mallin, jonka mukaisesti paikallisen sopimisen edustavaksi sopijakumppaniksi hyväksytään luottamusmiehen ohella myös työsopimuslain mukainen luottamusvaltuutettu tai muu henkilöstön valitsema edustaja.

Suomen Yrittäjien mukaan kompromissiesityksen perusteella työntekijöille kuitenkin syntyisi velvoite järjestäytyä tiettyyn ammattiliittoon, jotta luottamusmies ylipäätään voitaisiin valita. Valintaan voisivat osallistua vain samaan ammattiliittoon kuuluvat työntekijät.

– Kyse ei siis käytännössä ole pääministerin esittämästä tilanteesta, että `luottamusmies edustaisi vain työpaikan työntekijöitä, ei ammattiosastoa tai ammattiliittoa, sanoo Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen.

Mäkysen mukaan mitään järkisyitä ei ole sille, etteivät kaikki työpaikan työntekijät saisi osallistua oman edustajansa valintaan. Sopimista ei pidä kytkeä liittojen vaikutusvaltaan etenkään silloin, kun työpaikalla ei ole vapaaehtoisesti sitouduttu työehtosopimukseen, sanoo Mäkynen.

Esa Nieminen