Siuntion kylpylän myynti
Siuntion Kylpylä on edelleen myynnissä.
12.9.2022 klo 16:01
Uutinen

Siuntion kylpylä on edelleen myynnissä – Uutta omistajaa etsitään myös ulkomailta: ”Kylpylätoiminta ei ole ainoa vaihtoehto”

Kiinteistön omistava säätiö ei ainakaan vielä harkitse tilojen vuokraamista. 

Vuodesta 2020 myynnissä olleelle perinteikkäälle Siuntion kylpylälle ei ole löytynyt uutta omistajaa, eikä yrityksiä kurittava energiakriisi ainakaan helpota tilannetta.

– Kyselyitä on tullut jonkin verran enemmän viime aikoina. Etenkin koronapandemian alkuaika oli hiljaista, kylpylän omistavan Miina Sillanpään Säätiön toimitusjohtaja Eija Sorvari kertoo.

Viimeisin vuokralainen oli hotelliketju Scandic, joka pyöritti kiinteistössä kylpylähotellitoimintaa kymmenen vuoden ajan. Scandic ilmoitti, ettei se halua jatkaa toimintaa vuokrasopimuksen päätyttyä. Tällöin säätiö teki päätöksen, että se haluaa luopua omistuksesta.

– Säätiön toiminta keskittyy ikääntyneiden asumiseen ja kuntoutukseen. Kylpylä on ollut kuntoutuspaikka ja siinä mielessä toiminta on muuttunut Suomessa viime vuosina. Laitoskuntoutus on vähentynyt ja toiminta on siirtynyt ihmisten lähialueille.

Siuntion kylpylässä on kuntoutettu muun muassa sotien veteraaneja, joiden määrä on vähentynyt ja edelleen elossa olevat ovat varsin iäkkäitä.

Energiakriisi voi pelottaa ostajia

Kylpylää välittää kansainvälinen yhtiö. Säätiö on näin halunnut kartoittaa kiinnostusta ulkomailla.

Yrityspörssin myynti-ilmoituksessa kylpylän kuvan päällä on sana ”ale”. Haastattelussa Sorvari on vaitonainen kiinteistön myyntihinnasta.

– Hinnasta neuvottelemme ostajan kanssa sen perusteella, millaista toimintaa ja tulevaisuutta ostaja suunnittelee tiloihin.

Siuntion kylpylä on rakennettu vuonna 1976.

Sorvari myöntää, että nykyinen taloustilanne on myynnin kannalta haasteellinen. Energiakustannusten nousu voi pelottaa osan ostajista, ainakin jos kyse on paljon energiaa kuluttavan kylpylätoiminnan jatkamisesta.

– Olemme toiveikkaita, että löytyy yrittäjä, joka katsoo asiaa pidemmällä tähtäimellä ja näkee vision. Kiinteistöä on huollettu säännöllisesti. Toki kyseessä on vanheneva kiinteistö, jolla on oma korjaussuunnitelmansa.

”Keskitymme vielä myymiseen”

Siuntion kylpylän tilat tyhjenivät kokonaan elokuun lopussa. Siuntion kunta vuokrasi siihen asti tiloja toiminnalleen, ja kunnan käytössä ovat olleet myös kylpylän uima-allas, kuntosali, liikuntasali sekä alueen ulkoilureitit.

Sorvari toivoo, että sama yhteistyö jatkuu myös mahdollisen uuden omistajan aikana.

Jos kylpylälle ei löydy ostajaa, säätiö harkitsee tilannetta uudelleen.

– Toki kiinteistö aiheuttaa meille koko ajan kustannuksia. Jos sitä ei myydä, mietimme muita ratkaisuja. Tällä hetkellä keskitymme vielä myymiseen. Kylpylätoiminta ei ole ainoa vaihtoehto toiminnan jatkamiselle. Ennen kaikkea meitä miellyttäisi sellainen suunnitelma, jossa korostuu hyvinvoinnin tuottaminen ihmisille.

Siuntion kylpylä valmistui vuonna 1976. Säätiön mailla sijaitsee myös Lepopirtti, josta koko kylpylätoiminta on saanut aikanaan alkunsa. Suomen ensimmäinen naispuolinen ministeri Miina Sillanpää perusti Lepopirtin loma- ja virkistäytymiskäyttöön. Sittemmin rakennusta on käytetty juhla- ja kokoustilana.

Pauli Reinikainen