Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Huijarit väärentävät kotimaisia numeroita.
Huijarit väärentävät numeroita käyttääkseen niitä rikollisiin tarkoituksiin. Kuva: Getty Images
11.4.2023 klo 13:19
Uutinen

Soiko puhelin vain pari kertaa ja numero vaikutti oudolta? Älä soita takaisin 

Takaisinsoitto huijarinumeroon voi tulla kalliiksi, varoittaa Kyberturvallisuuskeskus.

Rikolliset käyttävät yhä useammin väärennettyjä suomalaisia puhelinnumeroita huijaustarkituksissa. Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan suomalaisia puhelinnumeroita väärennetään, jotta ne vastaisivat Suomessa käytössä olevia numeroita ja olisivat uskottavampia eli soittoihin vastattaisiin useammin.

Kyseisiä numeroita käytetään ulkomailta tuleviin soittoihin, joissa soittaja esittää olevansa esimerkiksi jonkin palvelun teknisestä tuesta ja väittää, että hänen on otettava etäyhteys vastaajan tietokoneelle. Jos tällaiseen antaa luvan, riskinä on henkilökohtaisten tietojen päätyminen rikolliselle.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan soittaja voi esiintyä myös pankin asiakaspalvelijana, jolloin tavoitteena voi olla pankkitunnusten anastaminen tai pääsy käyttäjän verkkopankkiin.

Jos saat selville, että omaa puhelinnumeroasi on käytetty huijauspuheluihin, Kyberturvallisuuskeskus neuvoo olemaan yhteydessä omaan operaattoriin.

Kyberturvallisuuskeskukseen on viime aikoina ilmoitettu aikaisempaa enemmän huijaussoittoja. Suurin osa niistä soitetaan englannin kielellä. Viranomainen muistuttaa, että vieraskielisten soittojen tullessa suomalaisesta suuntanumerosta on suuri riski siihen, että kyseessä on huijaus.

– Jos saat puhelun tuntemattomasta numerosta, voit kuunnella, mitä asiaa soittajalla on. Soittajan kiire asiansa suhteen sekä henkilötietojen tai pankkitunnusten kyseleminen voivat paljastaa puhelun vilpillisyyden ja tietojen luovuttamista kannattaa harkita hyvin tarkkaan, Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Niclas Koskinen sanoo keskuksen viikkotiedotteessa.

Rikollinen houkuttelee soittamaan takaisin

Huijaussoittoja tulee runsaasti myös ulkomaisista numeroista. Tällöin älypuhelin osaa yleensä kertoa näytöllä, mistä maasta soitto tulee. Jos et odota soittoa ulkomailta, puheluun ei kannata vastata. Jos numero vaikuttaa oudolta, se kannattaa estää.

Tällaiset soittoyritykset ovat usein lyhyitä. Tarkoituksena on saada vastaanottaja soittamaan takaisin kyseiseen numeroon. Tyypillisessä ”hälärihuijauksessa” puhelin soi kerran tai kaksi, minkä jälkeen puhelu katkaistaan. 

Jos numeroon soittaa, toisesta päästä ei välttämättä kuulu mitään tai sieltä esitetään kysymyksiä, joiden tavoitteena on pidentää puhelua. Rikollinen hyötyy takaisinsoitosta saadessaan osan puheluliikenteen välittämisen niin sanotuista terminointimaksuista.

EU-alueen ulkopuolella olevaan puhelinnumeroon soittaminen voi maksaa useita euroja minuutilta, satelliittipuhelinnumeroon soittaminen jopa kymmenen euroa minuutilta tai enemmän.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan kyseisiä huijauspuheluita on tullut viime aikoina muun muassa seuraavista suuntanumeroista:

  • +387 Bosnia ja Herzegovina
  • +675 Papua-Uusi-Guinea
  • +685 Samoa
  • +8818 GlobalStar
  • +8819 GlobalStar.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen