30.5.2018 klo 13:10
Uutinen

Someguru Gary Vaynerchuk neuvoo suomalaisia yrittäjiä: Hyödyntäkää halpa somemainonta!

Arctic15-tapahtumassa pikaisesti vierailleen amerikkalaisen markkinointivaikuttajan mukaan suomalaiset yrittäjät ovat tällä hetkellä erityisasemassa.

Gary Vaynerchuk tunnetaan kirjailijana, yrittäjänä ja bisnesenkelinä. Viime vuonna hän sijoitti suomalaiseen ArcticStartup -uutissivustoon. Aikaisemmin hän on sijoittanut muun muassa Facebookiin ja Twitteriin.

Arctic15-tapahtuman pääpuhujaksi kutsuttu Vaynerchuk naulitsi päälavan eteen täyden katsomollisen startup-henkistä kuulijakuntaa.

– Huomio on yrittäjän tärkein valuutta, riippumatta siitä myytkö kravatteja vai oletko mukana jättimäisessä projektissa, mies julisti.

Suomen ja Pohjoismaiden markkina on startup-yrittäjän kannalta Vaynerchukin mukaan erityisen kiinnostava juuri nyt, koska Facebook- ja Instagram-mainonta on täällä hyvin edullista.

– En ole nähnyt tällaista hetkeä sitten Googlen alkuvuosien 2000-luvun alussa kun rakensin omaa bisnestäni. Ymmärsin vasta vuosia myöhemmin, miten alihinnoiteltua Googlen Adwords-mainonta silloin oli. Nykyisin käytän 80 prosenttia markkinointibudjetistani Facebook-markkinointiin.

Vaynerchuk piti Arctic15-tapahtumassa ytimekkään puheenvuoron, jonka tärkein sanoma oli somemarkkinointi.

– Ihmiset valittavat Facebookin ja Instagramin algoritmien muutoksista, jotka heikentävät näkyvyyttä. Nämä ihmiset eivät muista, että kyseiset palvelut ovat ilmaisia. Ne siis mahdollistavat markkinoinnin näkyvyyden ilmaisen huomion varaan. Jos saat jotain ilmaiseksi, ota hyödyt vastaan. Käytä olemassa olevaa dataa ja hyödynnä sitä, Vaynerchuk painotti.

Sosiaalisen median ja digitaalisen markkinoinnin kohdalla Vaynerchuk luottaa lähitulevaisuudessa etenkin puhekomentoihin, jotka ovat yleistymässä nopeasti. Lisäksi hän uskoo vankasti Facebookin strategiaan.

– Tekstihaku on hyvin pian vanhanaikaista. Puheella hakeminen on tulevaisuuden teknologia. Uskon vahvasti äänen voimaan. Uskon myös Facebookiin, koska tiedän että se yrittää joko ostaa tai tappaa kilpailijansa.

Katso alta Vaynerchukin lehdistötilaisuus!

”Vanhemmat rajoittavat liikaa lapsiaan”

Vaynerchuk otti lehdistötilaisuudessa kantaa myös yrittäjähenkisyyteen. Hänen mielestään monet vanhemmat rajoittavat liikaa lastensa ajankäyttöä esimerkiksi mobiililaitteiden parissa.

– Itse yritän lisätä sitä. Ei minua haittaa, vaikka lapsi viettäisi kaiken aikansa tabletin ääressä, koska siihen suuntaan maailma on menossa ja niitä taitoja lapsemme tulevat tarvitsemaan.

Vaynerchukin mukaan yrittäjähenkisyys lähtee ennen kaikkea lapsesta itsestään, ei vanhempien pakottamana.

– Yrittäjyys on nyt muotia ja moni vanhempi toivoisi lapsestaan yrittäjää. Tulevaisuudessa se vaihtoehto on yhä luonnollisempi. Kyse on siitä, opetammeko vanhempia rajoittamaan vai kannustamaan.

Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi