16.9.2020 klo 12:08
Uutinen

Suodattimien pesua ekologisesti – DPFPRO Oy

Luonnon säästäminen, pienemmät polttoainekulut, ekologiset pesuaineet ja jätteiden tuhoaminen oikealla menetelmällä ovat DPFPRO Oy:n liiketoiminnan lähtökohta. Yrityksen käyttämä dieselmoottorien suodattimien puhdistuslaite oli jo alkuaan ainoa laatuaan koko Suomessa.

Hämeen Yrityssanomat | Hattula | Katri Ahonen

Aki Uppa on kahden yrityksen tehokas yrittäjä. Vuonna 2009 perustettiin ohjelmointi- ja diagnostiikkalaitteiden maahantuontiin erikoistunut Turbotehoa. Alalla on paljon kilpailua, joten on hyvä kasvaa ja kehittyä myös uusien asioiden äärelle. DPFPRO:n perustaminen tuli Upalle hiukan yllätyksenä, mutta sopii hyvin Turbotehon kylkeen. DPFPRO Oy huoltaa kaiken kokoisia dieselin hiukkassuodattimia, katalysaattoreita sekä SCR-suodattimia esim. raskaasta kalustosta, linja-autoista sekä muista kulkuneuvoista.

– Olimme vaimoni kanssa Quantum Tuning -koulutuspäivillä Englannissa, jossa pääsimme näkemään suodattimien puhdistamista. Otin videokuvaa koska en ollut nähnyt ennen mitään vastaavaa ja vaimon mielestä yritysidea piti toteuttaa myös kotimaassa. Suomeen tultuani näytin videon parhaalle ystävälleni Jani Virolaiselle, joka heti kiinnostui ideasta.

Tekniikkaopin ohella itsensä kehittämistä

– Tutustuttuamme Janin kanssa aiheeseen ja otettuamme asioista selvää, päätimme lähteä opiskelemaan suodattimien puhdistamista.

DPFPRON yrittäjät Jani Virolainen ja Aki Uppa ottivat Suomesta suodattimia mukaan ja lähtivät Englantiin. Asiakkaille palautettiin puhdistetut suodattimet takaisin ja kaikki mukana kokeilussa olleet olivat tyytyväisiä lopputuloksesta. Siitä lähtien DPFPRO on kasvanut tasaisesti.

– Olen liiketoiminnan ohessa kehittänyt omaa ammattitaitoani. Suoritin Suomen Yrittäjäopiston Yrittäjän ammattitukinnon ja valmistuin keväällä. Tavoitteena oli saada ideoita kehittämään DPFPRON liiketoimintaa ja sain todella hyviä vinkkejä, kertoo Uppa.

Kukkaroa ja luontoa säästäen

Uuteen suodattimeen käytetään mm. platinaa ja palladiumia, jotka ovat luonnon omia uusiutumattomia materiaaleja. Tutkimukset ovat osoittaneet ajoneuvojen kulutuksen vähentyneen suodatinpuhdistuksen jälkeen.

– Jokainen suodatin on omanlaisensa. Olemme suoraselkäisiä ja lupaamamme puhtaus on vähintään 98 %. Puhdistaminen on kustannustehokasta ja hieno ekoteko. Asiakas saa myös tietoa kalustonsa kunnosta. Esimerkiksi jos suodattimessa olisi öljyä tarkoittaisi se moottoriin tulevaa vikaa, kuvailee Aki Uppa. Annamme asiakkaalle aina mittausdokumentit myös mukaan kaikesta. Puhdistustoiminnassa syntyvä jäte toimitetaan Fortumille Riihimäelle ja pesuaineet ovat biohajoavia.

Suoraselkäistä yrittämistä ja yhteisön tukea

Uppa ei koe, että yrittäjyys Suomessa olisi liian helppoa, vaikka siitä on tehty helpompaa kuin ennen.

– Suomessa tykätään yrittämisestä. Yhteistyökumppaneihin voi luottaa ja suomalaiset ovat suoraselkäisiä yrittäjiä. Kotimaassa pidetään laatutaso aina korkealla. Suosittelisin yrittäjäjärjestön jäsenyyttä, koska olen itse kouluttautunut ja verkostoitunut järjestön kautta. Jäsenyys on hyvä asia, koska olemme yhdessä isompia kuin erikseen, kiteyttää Aki Uppa.