13.1.2017 klo 11:05
Uutinen

Suomalainen marjayritys joutui yllättävän huijauksen kohteeksi

Lappeenrantalainen yritys ehti lähettää kymmenientuhansien hillopurkkien erän Lontooseen ennen kuin taitava huijaus paljastui tarkastuksessa, kertoo sanomalehti Karjalainen.

Kansainväliset ns. toimitusjohtajahuijaukset ovat saaneet uusia muotoja. Aiemmin huijarit pyrkivät saamaan aikaan rahasiirtoja toimitusjohtajan nimissä lähetetyillä sähköposteilla ja dokumenteilla. Nyt rikolliset huijaavat yrityksiä myös tekaistuilla tuotetilauksilla.

Karjalainen-lehti kertoo tapauksesta, jossa lappeenrantalainen yritys Scandic Berries Oy sai marraskuussa sähköpostitse englantilaiselta kauppaketjulta kyselyn, jossa etsittiin uusia pohjoismaisia elintarviketuotteita ketjun valikoimaan.

– Kysely ja myöhemmin myös tilaus sekä leimattu kauppasopimus tuli yhtiöstä, jossa työskentelee sen niminen henkilö, jonka nimi oli sähköpostissa. Kyse oli kuitenkin väärennöksestä, kertoo Scandic Berries Oy:n toimitusjohtaja Anna Nevvonen Karjalaisen haastattelussa.

Marjayritys teki perustarkistuksia tilaavasta kauppaketjusta ja sen ostojohtajasta, jonka kanssa kauppaneuvottelut olivat käynnissä niin sähköpostin kuin puhelimenkin välityksellä.

Huijarit saivat ennen joulua kymmeniä tuhansia Marjamaan® hillopurkkeja. Brittiläinen valeostojohtaja kehui hillon laatua poikkeuksellisen hyväksi.

Sanomalehti Karjalaisen mukaan väärennös paljastui yrityksen oman toiminnan ansiosta toisen huijaustilauksen tultua heti sen jälkeen, kun ensimmäinen kuorma oli purettu määränpäässä Lontoossa. Ilman tarkistustoimia toinenkin huijaus olisi voinut hyvin onnistua.

Scandic Berries on tehnyt rikosilmoituksen Suomen ja Englannin poliisille.

– Suomalaisten elintarvikkeiden laatua pidetään maailmalla erittäin korkeassa arvossa, mutta hillojen varastaminen menee yli ymmärryksen. Sen ymmärrän tietenkin, että rikolliset tekevät meidän hillosta paljon hilloo, toteaa Nevvonen sarkastisesti Karjalaisen haastattelussa.

Miljoonamenetyksiä toimitusjohtajahuijauksissa

Suomeen on kohdistunut parin viime vuoden aikana suuri joukko kansainvälisiä identiteettivarkauksia, joista ns. toimitusjohtajahuijaus on yleisin. Kohteina on ollut niin pieniä ja keskisuuria kuin suuria yrityksiä.

Huijattavat summat ovat olleet pienimmillään tuhansia, enimmillään miljoonia euroja. Esimerkiksi Konecranesilta huijattiin 17 miljoonaa euroa toimitusjohtajahuijauksella.

Kotimaisia tekijöitäkin on liikkeellä. Syksyllä Yrittäjäsanomissa kerrottiin joensuulaisyrityksestä, jonka nimissä huijari yritti tehdä kiinteistökauppoja väärennettyjen asiakirjojen avulla. Huijari muun muassa mykisti yrittäjäveljesten kännykät ja ohjasi puhelut prepaid-liittymäänsä.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari@yrittajat.fi