18.5.2018 klo 10:26
Uutinen

Suomalaiset startupit kärkisijalla sijoitusten määrässä – rahastot jäävät jälkeen

Suomi on kärkisijalla, kun tarkastellaan eurooppalaisiin startupeihin ja aikaisen vaiheen kasvuyrityksiin viiden edellisen vuoden aikana tehtyjä pääomasijoituksia.

Suomi on viiden edellisen vuoden aikaväliä tarkasteltaessa Euroopan pääomasijoitustilastojen kärkimaa. Vuosien 2013-2017 vuosittaisten keskiarvojen perusteella suomalaiset startupit ja aikaisen vaiheen kasvuyritykset ovat keränneet bruttokansantuotteeseen suhteutettuna eniten pääomasijoituksia. Ruotsin ja Irlanti ovat seuraavina.

Vuonna 2017 suomalaisiin startupeihin ja aikaisen vaiheen kasvuyrityksiin yrityksiin tehtiin Euroopan neljänneksi eniten pääomasijoituksia. Edelle tilastoissa yltävät vain Englanti, Ruotsi sekä Ranska. Euroopan eri maiden keskimääräisiin sijoitusosuuksiin verrattuna suomalaisyritysten saamien pääomasijoitusten määrä on kaksinkertainen.

– Suomalaisten startupien ja kasvuyritysten kasvun eteen tehdään valtavasti töitä yrittäjyysekosysteemin eri saroilla. On hienoa nähdä, että tämä pitkäjänteinen työ tuo tulosta ja suomalaisten yritysten huippuosaaminen houkuttelee pääomasijoituksia. Seuraavaksi tavoitteet pitää asettaa entistä korkeammalle, Pääomasijoittajien toimitusjohtaja Pia Santavirta sanoo.

Suomi jäämässä jälkeen rahastoissa

Eurooppalaiset Venture Capital -rahastot ovat nyt ennätyksellisen suuria. Kerättyjen rahastojen keskikoko on noussut lähes 100 miljoonaan euroon. Rahastojen keskimääräinen koko on lähes kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa.

Suomalaiset VC-rahastot keräsivät vuonna 2017 kansallisen ennätysmäärän varoja vuoden 2008 jälkeen, yhteensä 169 miljoonaa euroa. Suomi jää kuitenkin merkittävästi jälkeen Euroopan keskitasosta kerättyjen rahastojen keskikokoa tarkasteltaessa. Esimerkiksi vuosina 2013-2017 Suomessa kerättyjen uusien VC-rahastojen keskikoko on 40 miljoonaa euroa. Näin ollen kotimaiset rahastot ovat vain yli puolet pienempiä Euroopan vastaaviin verrattuna.

– Suomessa aikaisimman siemenvaiheen startupeille on suhteellisen hyvin tarjolla rahoitusta. Kansainvälisessä kilpailussa mukana pysyäksemme tarvitsemme kuitenkin lisää tarpeeksi suuria kotimaisia VC-rahastoja, jotka kykenevät vetämään myöhäisemmän vaiheen suuria kansainvälisiä rahoituskierroksia. Suomen tulisikin pikimmiten varmistaa, että kaikki saatavilla olevat yksityiset pääomat saadaan käyttöön yritysten kasvua tukeviin pääomasijoitusrahastoihin, Santavirta jatkaa.

Kuva: iStockPhoto

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita