Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

24.5.2017 klo 10:17
Uutinen

Suomalaisfirman elokuvalinssit Hollywoodiin: ”Ainutlaatuinen bokeh”

Whitepoints Optics lähtee valloittamaan elokuvateollisuuden mekkaa huippuluokan elokuvalinsseillä, joilla on jo kuvattu yksi Hollywook-kohtaus.

Whitepoint julkistaa elokuvalinssinsä virallisesti kesäkuun alussa Los Angelesissa Cinegear-messuilla. Yhtiön mukaan sen valmistama ensimmäinen linssisarja on jo varattu seuraavaan pitkään Hollywood-tuotantoon.

Suomalaisia elokuvalinssejä ei ole tiettävästi koskaan aikaisemmin käytetty Hollywood-tuotannoissa.

– Vaikea sanoa, millaiseksi kysyntä määräytyy, mutta startti on hyvä. Linssien protokappaleilla on kuvattu jo avainkohtaus Joshua Marstonin tulevaan elokuvaan Come Sunday. Lisäksi linssit on jo tilattu toiseen tulevaan Hollywood elokuvaan, josta emme voi vielä puhua nimellä, Whitepoint Oy:n luova johtaja Turkka Syrjäläinen sanoo.

Suomen elokuva- ja mainosmarkkinoilla linsseille olisi enemmän kysyntää kuin mihin Whitepoint kykenee vastaamaan.

– Tämän vuoden loppuun mennessä meillä pitäisi olla ensimmäiset 20 linssisarjaa valmiina vuokraukseen. Arvioimme, että pääsemme noin 100 000 euron liikevaihtoon vielä tämän vuoden puolella ja ensi vuonna tähtäämme 400 000 euron liikevaihtoon ja noin 125 000 euron tulokseen, Syrjäläinen jatkaa.

Bokeh ratkaisee

Whitepoint Opticsin linssit eroavat kilpailijoista etenkin paremmalla bokeh-efektillä. Sillä tarkoitetaan kameran syväterävyyden luomaa syvyysvaikutelmaa.

– Vastaavaa ei löydy kilpailijoiden linsseistä. Olemme nimenneet mekanismin swing-and-shiftiksi, sillä efekti on kuvaajan säädettävissä kokonaiset 360 astetta. Tähtäämme linsseillämme etenkin suuren formaatin (yli 35mm kennokoon) tuotantojen markkinoille, Syrjäläinen kertoo.

Muun muassa Star Wars Rogue One ja The Revenant on kuvattu suuren formaatin elokuvakameralla.

Whitepoint Optics sai alkunsa, kun elokuvien värimäärittelijä Jussi Myllyniemi tutustui optisten laitteiden asiantuntijaan Timo Alatalkkariin. Myllyniemi oli tehnyt pitkään yhteistyötä sekä kotimaisten, että ulkomaisten huippukuvaajien kanssa. Kaksikko lähti suunnittelemaan linssissarjaa ja mukaan kehitystyöhön lähti Hollywoodissa uraa tekevä kuvaaja Peter Flinckenberg.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi