3.1.2019 klo 10:53
Uutinen

Suomalaisperhe perusti hotellin Kanarialle – mutta se ei ollut helppoa

Suomalaisperhe perusti Las Palmasiin vanhan suklaatehtaan tiloihin boutique-hotellin nimeltään Old Chocolate Factory.

Las Palmasin vanhan kaupungin alue on täynnä värikkäitä, komearaamisia rakennuksia.

– Tervetuloa, toivottavat Sirkku Hölttä ja Tyko Westermarck massiivisen oven suussa.

Yleensä äiti ja poika vastaanottavat vieraita, jotka kaipaavat vaihtoehtoja ketjuhotelleille. Useimmat heidän asiakkaistaan tietävät jo tullessaan, että pittoreski B&B -paikka sijaitsee entisessä suklaatehtaassa.

Kun suomalaisperhe löysi yli kolmekymmentä vuotta tyhjillään olleen rakennuksen, he kaavailivat talosta kotia itselleen. Gran Canarialla perhe oli alkanut talvehtia alun perin voimakkaiden allergioiden vuoksi.

Kaikki uusiksi talossa

Suklaatehtaan uusi elämä oli ponnistelujen takana. Käytännössä kaikki muu paitsi raamit oli laitettava uusiksi. Naapurusto piti suomalaisia työhulluina siinä vaiheessa, kun nämä restauroivat vuonna 1904 rakennettua taloa.

– Pelkästään meidän vanhojen ikkunoiden ja ovien kunnostamiseen meni puolitoista työvuotta, Sirkku Hölttä kertoo.

Hölttä-Westermarckin perhe ei lähtenyt omassa urakassaan soitellen sotaan, onhan perheen isä Mika Westermarck arkkitehti. Kuvataideakatemiasta taidemaalariksi valmistunut Sirkku oli ennättänyt työskennellä parikymmentä vuotta tilasuunnittelijana jo Suomessa.

Sirkun suunnittelemat Old Chocolate Factoryn huoneet ovat uniikkeja: Vatikaani-huoneesta löytyy muun muassa Paavi-ryijy ja Versailles-huone on runsas ja ylellinen. Espanjan Voque-lehden ylistämää majataloa ei ole silti synnytetty isolla rahalla.

– Minä teen hankintoja kirpputoreilta, netistä, vanhojen tavaroiden liikkeistä – ja saatan löytää tuunattavia juttuja jopa kaduilta, Sirkku kertoo. (JUTTU JATKUU KUVAN ALAPUOLELLA)

Taistelua lupabyrokratian kanssa

Suomalaisperhe joutui taistelemaan myös saadakseen luvan B&B-toimintaan.

– Aluksi meille kerrottiin, että ei käy – että Bed&Breakfast ei sovi espanjalaiseen kulttuuriin. Lopulta saimme luvat ensimmäisten yrittäjien joukossa, Tyko Westermarck kertoo.

25-vuotiaalla nuorella miehellä on teollisen muotoilijan tutkinto, mutta hänestä on tullut myös Old Chocolate Factoryn arjen pyörittäjä.

Espanjalaisten lupaviranomaisten prioriteetit huvittavat suomalaisperhettä välillä.

– Täällä tarkastetaan, ovatko meidän hiustenkuivaajamme varmasti tehokkaita, mutta sillä, onko palohälyttimiä ja -sammuttimia riittävästi, ei ole niin väliä.

Päämäärätietoinen perhe on laajentanut majoitustoimintaansa jo neljään muuhun vanhan kaupungin rakennukseen, ja työn alla on jälleen pari uutta projektia.

Leila Itkonen

toimitus@yrittajat.fi