20.12.2017 klo 10:47
Uutinen

Suomeen 1,4 miljardia euroa EU:n investointirahaa

ESIR-rahoituksen odotetaan käynnistävän 5,6 miljardin investoinnit tulevien vuosien aikana.

Suomalaisyritykset ovat hakeneet innolla rahoitusta Euroopan strategisten investointien rahastosta (ESIR).

Suomeen on tähän mennessä hyväksytty ESIR-rahoitusta 1,4 miljardia euroa. Summan odotetaan käynnistävän 5,6 miljardin investoinnit tulevina vuosina.

– ESIR-rahoitus on lähtenyt hyvin käyntiin, ja pk-yritykset ovat yhä enemmän päässeet hyödyntämään paitsi ESIRiä, myös Euroopan investointipankin, EIP:n, suoraa rahoitusta sekä muita EU:n tarjoamia rahoitusinstrumentteja. Aiempina vuosina rahoituskohteina oli isoja infra- ja rakennushankkeita, mutta tänä vuonna rahoitus on painottunut korkean teknologian pk-yrityksiin sekä tutkimus- ja kehityshankkeisiin, sanoo ESIR-rahoituksen ohjelmapäällikkö Valtteri Vento Finnverasta.

ESIR-takausjärjestelyllä suoraan tuetut rahoitukset ovat kokoluokaltaan vaihdelleet 10 miljoonasta 150 miljoonaan euroon.

ESIRin mahdollistamaa rahoitusta voi hakea, kun hanke täyttää toimialakriteerit, on kannattava ja sille on myös omaa tai muuta rahoitusta tiedossa. Suomen kannalta keskeisimpiä toimialakriteerejä ovat tutkimus, kehittäminen ja innovointi, ympäristön suojelu ja ympäristöasioiden hallinta, koulutus, pk-yritykset ja energiatehokkuus ja uusiutuva energia.

ESIR-rahoitus ei ole avustusta vaan vastikkeellista rahoitusta, ja hakijalta edellytetään aina myös omaa rahoitusta.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Pixhill