23.11.2017 klo 16:57
Uutinen

Suomeen tarvitaan lisää kasvuhaluisia yrityksiä

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen vieraili Keski-Suomen Yrittäjien syyskokouksessa Karstulassa tänään 23.11. Pentikäinen avasi syyskokouksen luennollaan Luottamuksen merkitys.

Keski-Suomen yrityskentän tilanteen Mikael Pentikäinen näkee positiivisena.

– Keski-Suomessa on nyt vahva veto päällä ja maakunnan yrittäjillä luja usko tulevaan. Nyt on tärkeä kannustaa heitä kehittämään yrityksiä, koska se tuo investointeja ja työtä. On mielenkiintoista päästä käymään taas Karstulassa, missä yrittäjien kesken on hyvä yhteistyö ja tekemisen meininki. Se lupaa hyvää koko seutukunnalle.

Koko Suomen mittakaavassa yritysten oma kasvuhaluisuus nousee Pentikäisen mukaan merkittävään rooliin yritysten menestymisessä.

– Suomeen tarvitaan lisää kasvavia yrityksiä. Se vaatii yrittäjiltä vahvaa halua kasvaa ja kehittää toimintaa. Liian harva – alle puolet – yrittäjistä on kasvuhaluisia. Olisi hyvä, jos yhä useampi lähtisi hakemaan kasvua, koska kasvun tavoittelu myös tuo menestystä, Pentikäinen kommentoi.

Pelkkä kasvuhaluisuus ei kuitenkaan itsessään riitä. Julkisen vallan on tarjottava yrityksille puitteet, joissa kasvulle on otolliset toteutumismahdollisuudet.

– Kasvuhalun lisäksi tarvitaan muutakin. Esimerkiksi digitalisaatioon panostaminen tuo tutkitusti kasvua ja tuloksia. Julkisen vallan on myös tuettava yritysten kasvua vahvistamalla julkisia kansainvälistymispalveluita ja tuomalla niitä määrätietoisesti pk-yritysten käyttöön, edistämällä omistajavaihdoksia ja tekemällä työmarkkinauudistuksia, jotka rohkaisevat työllistämään ja kasvamaan. Yritysten kasvulle puheet yrittäjien osinkoverotuksen kiristämisestä ovat suurta myrkkyä. Esitykset on kirjattu mm. SDP:n ja vihreiden varjobudjettiin. Jos yrittäjän riskistä ei palkita, kasvuhalut hiipuvat. Siksi on viisasta politiikkaa kannustaa yrittäjiä ottamaan riskiä eikä tuhota kasvuhaluja. Yrityksen kasvattaminen vaatii riskinottokykyä ja –halua. Sitä pitää vahvistaa eikä vähentää, Pentikäinen linjaa.

Lisätiedot:

Mikael Pentikäinen, mikael.pentikainen@yrittajat.fi, p. 040 504 1944

Sanna-Mari Hynninen, sanna-mari.hynninen@yrittajat.fi, p. 050 563 7780