Suomen pisin vaijeriliuku avattiin Tahkolle Nilsiään
Tällä viikolla Tahkon matkailukeskukseen avattiin Suomen ensimmäinen 1000 metrin pituinen vaijeriliuku.
20.7.2023 klo 09:14
Uutinen

Suomen pisimmän vaijeriliu’un takana on yrittäjä, joka kyllästyi matkailualaan

Arto Jauhiainen kypsyi paitsi matkailuliiketoimintaan, myös lumettomiin talviin.

Yrittäjä Arto Jauhiainen on innoissaan. Tällä viikolla Tahkon matkailukeskukseen avattiin Suomen ensimmäinen 1000 metrin pituinen vaijeriliuku. Ensimmäiset rohkeat turistit olivat pian paikalla.

– Tämä on herättänyt paljon mielenkiintoa. Ihmiset jäävät katsomaan, kun joku tulee alas, Jauhiainen kertoo paikan päältä.

Vaijeriliuku kulkee rinteen yläosasta Pehkubaarin luota alhaalla sijaitseva ravintola Piazzan nurkalle. Matka ylhäältä alas kestää noin minuutin.

Yli 20 vuoden ajan matkailualalla yrittäjänä toiminut Jauhiainen myi muutama vuotta sitten Tahkosafarit Oy:n. Sen jälkeen hän piti lähes kahden vuoden tauon ja mietti, mitä haluaa tehdä seuraavaksi.

– Myin yrityksen pitkälti sen takia, että kyllästyin yrittämiseen ja matkailualaaan. Olin kypsynyt liiketoimintaan. Piti päästä pitkälle lomalle, hän kertoo.

”Välivuoden” aikana Jauhiainen muun muassa rakensi ulkoilureittejä Tahkolle. Hän on asunut alueella pitkään ja tuntee paikallisen matkailuliiketoiminnan läpikotaisin.

Lumeton talvi herätti ajatukset

Idea vaijeriliu’usta syntyi, kun Jauhiainen huomasi parina talvena, että moottorikelkat seisoivat pihassa lumettoman sään takia.

– Lumettomuus ja jäättömyys alkoi häiritä liiketoimintaa. Mietin, mikä olisi ympärivuotista toimintaa. Teimme esiselvityshankkeen ja vaijeriliuku nousi yhdeksi vaihtoehdoksi.

Tahkosafariin verrattuna Jauhiainen on rakentanut uuden liiketoiminnan eri tavalla. Hän on käyttänyt enemmän ulkoistettuja palveluita.

– Minulla on muun muassa ammattimainen myyntipalvelu. En vastaa enää itse puheluihin kuten ennen.

Myös vaijeriliu’un rakennusprojekti ulkoistettiin. Puolen miljoonan euron projektiin paras osaaminen löytyi Saksasta ja Itävallasta, missä vastaavia hankkeita on tehty useita.

– Suomessa ei ole kokemusta tällaisesta. Paikka on vaativa ja turvallisuusasiat pitää ottaa tarkasti huomioon. Muun muassa tuulella ja pakkasella on merkitystä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen