Kuva: Pixhill
11.9.2023 klo 13:14
Uutinen

Suomen Yritysrekisteri ei toimittanut asianmukaisia puhelutallenteita eikä noudattanut aiempaa määräystä – Yhtiölle 23 000 euron seuraamusmaksu

Suomen Yritysrekisteri on saanut tietosuojavaltuutetulta 23 000 seuraamusmaksun, koska yhtiö ei mm. ollut toimittanut puhelutallenteita niitä pyytäneille henkilöille tietosuojasäännösten mukaisesti.

Tietosuojavaltuutetun toimisto kertoo tiedotteessaan, että yhtiö oli myös jättänyt noudattamatta apulaistietosuojavaltuutetun aikaisempaa määräystä korjata toimintansa lainmukaiseksi.

Tietosuojavaltuutettu selvitti Suomen Yritysrekisteri Oy:n useiden vuosina 2019–2022 tulleiden kantelujen perusteella.

Myös Yrittäjämediat on kirjoittanut Suomen Yritysrekisterin toiminnasta.

Nyt selvitetyissä tapauksissa tietosuojavaltuutetun toimistolle kannelleet yksityiset elinkeinonharjoittajat kertoivat saaneensa laskun Suomen Yritysrekisteriä koskevan myyntipuhelun jälkeen ja olivat tämän vuoksi pyytäneet tallennetta puhelusta. Yhtiö oli toimittanut osalle elinkeinonharjoittajista puhelusta kirjallisen koosteen, mutta koosteet eivät kantelijoiden mukaan vastanneet myyntipuhelun sisältöä.

Tietosuojavaltuutetun mukaan yhtiön toimittamaa koostetta ei voida pitää tietosuoja-asetuksen mukaisena jäljennöksenä, joka vastaisi alkuperäistä puhelun sisältöä.

23 000 euron seuraamusmaksun määräämisen perusteena oli myös se, että yhtiö ei ollut noudattanut apulaistietosuojavaltuutetun aikaisempaa määräystä. Apulaistietosuojavaltuutettu totesi maaliskuussa 2021, ettei puhelun kuuntelumahdollisuuden tarjoaminen voi olla ainoa tapa tarkastusoikeuden toteuttamiseksi, ja määräsi yhtiön korjaamaan toimintaansa. Yhtiö ei kuitenkaan ottanut käyttöön toista tapaa puhelutallenteiden toimittamiseen tietosuoja-asetuksen mukaisesti.

Edelleen yhtiö ei myöskään toimittanut tietosuojavaltuutetun toimistolle tietoa toimenpiteistä, joihin se ryhtyy apulaistietosuojavaltuutetun määräyksen myötä.

Seuraamusmaksun määrännyt kollegio pitää yhtiön rikkomuksia tahallisina ja laajamittaisina.

Päätös ei ole lainvoimainen, ja siitä voi valittaa hallinto-oikeuteen.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus