10.2.2017 klo 13:36
Uutinen

Suomi taistelee saadakseen Teslan akkutehtaan

Missä mennään Tesla-hankkeessa? Elinkeinoministeri on kutsunut useiden kaupunkien edustajat ”maajoukkueleirille” Teslan valtavan akkutehtaan saamiseksi Suomeen.

Tilaisuuteen on kutsuttu kaupunkien edustajat Hangosta, Helsingistä, Kotkasta ja Haminasta, Oulusta, Porista, Raumalta, Tampereelta, Turusta, Uudestakaupungista ja Vaasasta.

Sähköautoja valmistava Tesla suunnittelee akkutehtaan rakentamista Eurooppaan. Yhtiö julkistaa sijoituspaikan mahdollisesti jo tänä vuonna. Suomen lisäksi Teslan tehtaasta ovat kilpailemassa muun muassa Saksa, Hollanti ja Portugali.

Työ- ja elinkeinoministeriö tukee Teslan tehdashankkeen saamista Suomeen. Toteutuessaan kyse olisi useiden miljardien eurojen investoinnista sekä tuhansien uusien työpaikkojen syntymisestä Suomeen.

Suomessa ulkomaisten investointien edistämistä koordinoiva Finpron Invest in Finland -yksikkö kartoitti tehtaan sijoittumiseen ja Suomen houkuttelevuuteen liittyviä tekijöitä. Kartoituksessa oli kymmenen kaupunkia.

Esitystä Teslalle heidän sijoittumisestaan Suomeen valmistellaan yhdessä Vaasan kanssa. Vaasassa on vahvaa energiaosaamista ja alan yrityksiä. Vaikka tehdasta haetaankin Vaasa-kärjellä, valtio haluaa hyödyntää kaikki eri alueiden vahvuudet, jotka voivat osaltaan tukea tehtaan saamista Suomeen.

Elinkeinoministeri Lintilä on kutsunut kaikkein selvityksessä mukana olleiden kaupunkien edustajat yhteiselle ”Team Finland -maajoukkueleirille” tiistaina 14.2. helmikuuta. Tilaisuudessa käydään läpi Teslan investointihankkeen tilannekuva ja sovitaan yhteisistä jatkoaskeleista.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä pitää tapaamisen jälkeen tiedotustilaisuuden. Tilaisuutta voi seurata suorana verkkolähetyksenä osoitteessa www.vn.fi/live

Teslan ensimmäinen ”Gigafactory” valmistui Nevadaan viime vuonna. Noin viisi miljardia dollaria maksanut tehdas valmistaa litium-ioniakkuja ja sähköautojen vetolaitteistoja. Tehtaalla on tarkoitus aloittaa myöhemmin myös sähköautojen valmistus.

Teslalla on tällä hetkellä kolme sähköautomallia. Yhtiö myös markkinoi asuntoihin sijoitettavia Powerwall-akkuja, jotka mainoslauseen mukaan voivat varastoida kaiken keskimääräisessä kahden makuuhuoneen asunnossa vuorokauden aikana tarvittavan sähköenergian.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari@yrittajat.fi