Troll Visual Effects on tamperelainen yritys.

Suoratoistopalvelut siivittivät suomalaisen erikoistehosteyrityksen huimaan nousukiitoon – Nykyisin Netflix kysyy suoraan mukaan projekteihin

Digitaalisia erikoisefektejä tekevä Troll Visual Effects syntyi 11 vuotta sitten Iron Sky -elokuvan jälkimainingeissa. Nyt työn alla on muutama kansainvälinen sarja ja pitkä elokuva, niistä suurimpana Tom Hardyn tähdittämä Havoc.

Troll Visual Effects -yrityksen toimitusjohtaja Antti Kulmala on luottavainen tulevaisuuden suhteen.

– Suoratoistopalvelut tekevät meille paljon hyvää. Harvassa ovat ne elokuvat, joille ei tehdä mitään digitaalista. Esimerkiksi supersankarielokuvissa on valtavat määrät VFX:ää, eli visuaalisia efektejä, Kulmala sanoo.

– Yrityksenä me olemme juuri nyt murtautumassa sinne, minne haluamme.

Digitaalisia erikoistehosteita tekevä Troll Visual Effects eli Troll VFX on 11 elinvuotensa aikana onnistunut raivaamaan itselleen niin ison paikan tv-sarja- ja elokuvamaailmassa, että muun muassa suoratoistopalvelu Netflix kysyy nykyisin suoraan yritykseltä kiinnostusta eri projekteihin.

– Olemme päässeet heidän listoilleen, ja sieltä tulee tasaisen tappavaan tahtiin kyselyitä, kertoo Kulmala.

– Lisäksi tämä on ollut puhdasta jalkatyötä. Minähän olen reissannut viimeiset 11 vuotta. Totta kai tarvitsemme myös taitavat artistimme tekemään duunia, jota voin mennä esittelemään.

Suurin projekti meneillään nyt

Tällä hetkellä Troll Visual Effects työstää muutamaa kansainvälistä sarjaa ja pitkää elokuvaa, sekä lisäksi erilaisia kotimaisia tuotantoja. Valitettavasti Kulmala ei pysty kertomaan niistä juuri mitään, vaikka haluaisikin hehkuttaa.

– Tällä hetkellä teemme sotaleffaa sekä tulevaisuuteen sijoittuvia tv-sarjoja. Nykyhetkeä, epookkia ja tulevaisuutta.

Yrityksen kaikkien aikojen suurin projekti on työn alla juuri nyt. Se tekee erikoistehosteet XYZ Films -tuotantoyhtiön Havoc-elokuvaan. Rooleissa nähdään muun muassa näyttelijät Tom Hardy ja Forest Whitaker. Havoc saa ensi-iltansa Netflixissä vuoden 2022 lopulla.

– Se on kansainvälisen tason kovaa tekemistä. Sinne tehdään kokonaisia kaupunkeja ja luodaan maisemia, Kulmala kertoo.

Antti Kulmala.

Iron Skyn perintöä

Aloittaessaan Troll Visual Effects oli yksi harvoista digitaalisia erikoistehosteita tekevistä yrityksistä Suomessa. Firma syntyi Iron Sky -elokuvan jälkimainingeissa, kun uraauurtavan suomalaisen sci-fi -elokuvan digitehosteiden tekijät löivät hynttyynsä yhteen.

– Aloimme tehdä digitaalisia jälkitehosteita mainoksiin, teollisuudelle ja elokuviin, Kulmala kertoo.

Troll VFX:n ansioluettelo pelkästään Suomessa on pitkä Tuntemattomasta sotilaasta kymmeniin muihin elokuviin ja isojen yhtiöiden mainoksiin.

Troll VFX:llä on 50-60 työntekijää, joista noin on 25 vakituista, loput freelancereita. Joukkoon kuuluu muun muassa animaattoreita, 3D-artisteja ja kompositoijia, eli henkilöitä, jotka yhdistävät eri visuaalisia osa-alueita kokonaisuudeksi.

Yhä enemmän digiä

Digitaaliset erikoistehosteet voivat olla esimerkiksi näyttäviä räjäytyksiä. Sellaiset efektit paikan päällä kuvauksissa syövät aikaa ja rahaa, eikä ole varmaa, onnistuvatko ne kerralla, vai joudutaanko koko setti järjestämään uudelleen.

– Me voimme tehdä sen digitaalisesti yhdellä kertaa, ja sitä voidaan fiksailla juuri sellaiseksi, kuin halutaan.

Elokuva- ja suoratoistobisneksessä erikoistehosteet tehdään yhä useammin tietokoneella. Kulmala kertoo, että esimerkiksi Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa räjäyteltiin kyllä myös livenä, mutta riskialttiit kuvat hoidettiin digitaalisesti.

– Näyttelijöillä on tietty turva-alue, jonka sisäpuolella ei saa räjäytellä mitään. Me teimme esimerkiksi luodinosumia.

Kulmala epäilee, että riskien minimoimiseksi tulevaisuudessa käytetään yhä enemmän digitekniikkaa, ja VFX-osaajien tarve kasvaa.

– Teemme paljon esimerkiksi suuliekkejä aseisiin. Silloin saadaan riskejä minimoitua ja inhimilliset erehdykset poistettua.

Kova kilpailu

Maailmalla vastaavia yrityksiä on runsaasti ja kilpailu on kovaa. 

Kulmala sanoo, että Troll VFX alkaa olla jo kokonsa puolesta sellainen, että sen kanssa halutaan tehdä töitä. Hän arvioi, että tänä vuonna yrityksen liikevaihto nousee lähemmäs kolmea miljoonaa.

Kulmalan mukaan Troll VFX erottuu muista täydellisellä omistautumisella kulloiseenkin projektiin. 

– Emme ikinä ota enempää duunia kuin pystymme tekemään, jotta pystymme palvelemaan asiakkaitamme todella hyvin. Siitä meille on tullut paljon positiivista palautetta. 

– Kyselyitä on tullut isoihinkin tuotantoihin. Sanomme ei, jos koemme, ettemme pysty antamaan 100-prosenttista tehoa ja näkemystä.

Kilpailijat ovat usein erikoistuneet tekemään simulaatioita tietyistä elementeistä, kuten vedestä, pölystä tai eläimistä. Troll Visual Effects puolestaan tekee kaikkea. 

Kulmala haluaa mainita, että Troll VFX:n nousukiidossa elinkeinoyhtiöt Business Tampere ja Business Finland ovat auttaneet paljon.

– Niillä on ollut positiivinen vaikutus meidän tekemiseemme. Sieltä löytyy alasta kiinnostuneita ja alaa ymmärtäviä, joiden kanssa keskustella omistakin haasteista.

Muita kiinnostavia aiheita

Kaisu Puranen