29.6.2017 klo 21:58
Uutinen

Suosikkipuhelin täytti 10 vuotta – Suomen tietoturvagurulta ansaitut onnittelut

Applen ensimmäinen iPhone esiteltiin 10 vuotta sitten. Mullistava puhelinmalli on sittemmin noussut käsitteeksi mobiilimaailmassa.

Ensimmäinen iPhone näki päivänvalon vuoden 2007 tammikuussa. Tasan kymmenen vuotta sitten sen myynti aloitettiin rapakon takana. Suosio nousi nopeasti odottamattomiin mittasuhteisiin.

Samoihin aikoihin Nokian alamäki oli alkanut. Nokia oli aikaisemmin kehittänyt kosketusnäyttölaitteita, mutta ne näyttivät tulleen markkinoille liian aikaisin.

Apple hyödynsi paitsi kosketusnäyttöä, myös uudenlaista käyttöliittymää taitavasti, selvästi Nokiaa nokkelammin. Apple onnistui suhteellisen nopeasti rakentamaan ekosysteemistä käyttäjien kannalta houkuttelevan.

Toisaalta voidaan sanoa, että ensimmäinen iPhone oli suhteellisen alkeellinen laite verrattuna moniin Nokian silloisiin matkapuhelinmalleihin. IPhonella ei voinut lähettää multimediaviestejä, joista povattiin Nokian leirissä valtaisaa menestystä.

Multimediaviestit eivät kuitenkaan koskaan onnistuneet päihittämään tavallisia tekstiviestejä. Kun mobiilinetti alkoi yleistyä, tekstiviestienkin lähettäminen hiipui.

On tunnettu tosiasia, että iPhone on muuttanut ratkaisevasti mobiililaitemarkkinoita ja saanut monet kilpailevat valmistajat imitoimaan Applen tuotteita. Viime vuosina tosin Apple on joutunut ottamaan käyttöön monet uudet ominaisuudet vasta niiden yleistyttyä Android-puhelimissa.

IPhonen isä, edesmennyt Applen nokkamies Steve Jobs ei uskonut isoihin näyttöihin. Hänen mielestään iPhone toimi parhaiten pienellä, 3,5 tuuman näytöllä. Vaikka Jobs oli monessa asiassa oikeassa, näytön koon suhteen hänen arvionsa meni pahasti pieleen. Nykyisin isonäyttöiset phablet-puhelimet ovat suuressa suosiossa etenkin Aasiassa.

Mikko Hyppöseltä kehut

Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen muisti Applen juhlapäivää Twitterissä. Hyppösen twiitissä otetaan esille iPhonen hyvä tietoturva.

Hyppönen twiittaa seuraavasti: ”iPhone täyttää tänään 10 vuotta. Kymmenen vuoden aikana ei yhtään vakavaa haittaohjelmatapausta. Se ei ole pelkkää onnea. Meidän pitää onnitella Applea tämän johdosta.”

Iphone-käyttäjät ovat edelleen selvästi paremmin turvassa kuin Android-käyttäjät. Applen suljettu ekosysteemi on tässä mielessä ollut onnistunut valinta.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi