17.1.2017 klo 10:21
Uutinen

SY kuntavaaleissa: Kunnanvaltuustojen pitäisi pohtia, mistä palvelut ostetaan

Suomalainen kunta on tänä päivänä palvelutehdas. Sen tulee olla toimintaedellytysten luoja ja ennen kaikkea verkostojen luoja. Näin sanoo yrittäjäjärjestön toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Yrittäjäjärjestö pyrkii säilyttämään yrittäjävaltuutettujen suhteellisen osuuden, mikä tarkoittaa viidesosaa valituista. Viime vaaleissa valittiin lähes 2000 yrittäjää valtuustoihin. Tulevissa kunnanvaltuustoissa on entistä vähemmän paikkoja.

Yrittäjäjärjestö ei tue ehdokkaita eikä puolueita rahallisesti. Jäsenyrittäjäehdokkaille järjestö tarjoaa näkyvyyttä. Suomen yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkysen mukaan sekä maakunnilla että kunnilla tulee olemaan vahva elinkeinopoliittisen toimijan rooli.

– Korostamme, että kunta tulee olemaan valtaosalle yrittäjiä se lähin yhteistyökumppani, Mäkynen sanoo.

SY: Kunnat pois markkinoilta, yrittäjyydelle tilaa

Suomen Yrittäjät haluaa vähentää merkittävästi kuntien palveluyritysten roolia markkinoilla ja muistuttaa kuntavaaleihin valmistautuvia, että kuntien hankinnoilla on suuri merkitys oman kunnan yritysten menestykselle ja mahdollisuudelle kasvaa ja työllistää.

Suomella on eurooppalaisessa vertailussa erittäin suuri kuntasektori ja laaja kunnallinen yritystoiminta. Kunnallisia palveluyrityksiä toimii esimerkiksi siivouspalveluissa, jätehuollossa ja ruokahuollossa – aloilla, jotka paikalliset yritykset voisivat hoitaa.

– Tämä johtaa tehottomuuteen ja tuo raskaan verotaakan yrityksille ja työntekijöille sekä syö elintilaa työllistäviltä yrityksiltä, Jyrki Mäkynen sanoo.

– Kunnanvaltuustojen ei pitäisi pohtia, miten palvelut tuotetaan, vaan mistä ne ostetaan, hän muistuttaa.

Suomen Yrittäjät julkisti kuntavaalitavoitteensa tänään Helsingissä.

– Yksityiset yritykset pystyisivät tuottamaan palvelut tehokkaasti ja voisivat julkisten asiakkuuksien avulla kasvaa, kansainvälistyä ja työllistää, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Yrittäjäjärjestön varapuheenjohtaja ja Vantaan kaupunginvaltuutettu Carita Orlandon mukaan pk-yritysten mukaan pääsy markkinoille synnyttää aitoa kilpailua.

– Uskon, että palveluja jatkossa viedään yhä enemmän asiakkaiden luo, Orlando jatkaa. Hän on tilitoimistoyrittäjä.

Orlando kertoo yrittäjätaustasta olevan hyötyä valtuustotyössä. Hän on päässyt vaikuttamaan muun muassa hankintoihin.

Hankinnat ovat voimakas elinkeinopolitiikan työkalu

Kun sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksessa sote poistuu kuntien vastuulta maakunnille, valtuutetuille vapautuu energiaa keskittyä kunnan elinkeinopolitiikkaan. Suomen Yrittäjät muistuttaa, että hankinnat ovat merkittävä elinkeinopoliittinen työkalu.

– Fiksu hankinta ei vie vaan tuo euroja. Osto oman alueen yritykseltä jättää veroeurot omalle seudulle. Hyödyt ovat moninkertaiset: se auttaa esimerkiksi säilyttämään ja tarjoamaan työpaikkoja kunnassa, Jyrki Mäkynen sanoo.

Kunta valmistautuu uuteen sote-uudistuksen parhaiten ottamalla nopeasti käyttöön uusia palveluseteleitä ja laajentamalla olemassa olevien käyttöä. Palvelusetelit ovat kunnissa nyt vajaakäytöllä: arviolta puolet Suomen kunnista käyttää niitä.

– Valtuustokauden alussa kunnilla on vielä sote-valtaa, joten kuntien kannattaa avata palveluita palvelusetelillä käytettäväksi. Kun uudistus tulee voimaan, kunnassa olisi toimivat markkinat. Se vahvistaisi lähipalveluita ja paikallisia sote-alan pienyrityksiä, Mäkynen vinkkaa.

toimitus@yrittajat.fi