Risto Leppäsen repertuaariin kuuluu lähitaikuus, jossa hän kiertelee yleisön joukossa ja tekee esimerkiksi korttitemppuja jokaiselle pöytäkunnalle erikseen. Kuva: Taikuri Risto Leppänen
3.11.2023 klo 08:21
Uutinen

Taikuri Risto Leppänen loihtii yritysten pikkujouluissa tyhjän pullon täyteen olutta

Taikuri Risto Leppäsen kalenteri on lähes täynnä firmojen pikkujouluja, sillä moni työnantaja haluaa satsata henkilöstön viihtyvyyteen myös taloudellisesti haastavina aikoina.

Yrittäjä, taikuri ja magikoomikko Risto Leppäsen tuorein taikatemppu sai hiljattain erään ravintolan tarjoilijan puuttumaan show’hun. Leppänen esitteli muutaman hengen porukalle ravintolan yksityiskabinetissa tempun, jossa hän taikoi tyhjän olutpullon täyteen olutta.

– Virkaintoinen tarjoilija vei pullon pois ja sanoi, että tuo lasketaan omaksi juomaksi, jonka nauttiminen ei ole sallittua edes yksityiskabinetissa. Minä siis taioin juoman esiin, ja sitten tarjoilija taikoi juoman pois, Leppänen naurahtaa.

Taikuri ei takaiskusta lannistunut, vaan hän aikoo tehdä oluttempun tänä syksynä myös yritysten pikkujouluissa, joihin hänet on buukattu.

Niin ikään Leppänen tekee pikkujouluissa myös repertuaariinsa kuuluvaa hedelmätemppua, josta on tullut vuosien varrella hyvin suosittu.

Pöydällä yleisön edessä on useita appelsiineja, omenoita ja sitruunoita. Leppänen pyytää jotakuta yleisön edustajaa kirjoittamaan nimensä seteliin.

Tämän jälkeen taikuri kehottaa samaa ihmistä valitsemaan minkä tahansa hedelmän ja leikkaamaan sen kahtia. Ja tadaa – nimikirjoituksella varustettu seteli löytyy juuri kyseisen hedelmän sisuksista!

– Joku lähtee esityksestä aina sotkuisen setelin kanssa kotiin.

Leppäsen esitys on nimeltään Magicomedy show tai Stand-up taika-show.

– Vedän sen nopeatempoisella ja hauskalla energialla, johon yleisön on helppo päästä mukaan.

Yhteishengen nostatusta

Risto Leppäsen syksyn kalenteri on lähes täynnä firmojen pikkujouluja.

– Joitakin arki-iltoja on yhä vapaana, mutta muutoin kalenteri on täyteen buukattu. Tilauksia on enemmän verrattuna pariin edelliseen syksyyn. Käyrä on ollut nousussa korona-ajan jälkeen, hän kertoo.

Leppänen arvioi, että vaikka monella yrityksellä on tällä hetkellä taloudellisesti tiukkaa, työnantajat haluavat silti huolehtia työntekijöiden hyvinvoinnista.

– Työnantajat haluavat satsata henkilöstön viihtyvyyteen ja nostaa yhteishenkeä järjestämällä pikkujoulut, hän sanoo.

Taikurin pikkujouluihinsa tilaavat yritykset edustavat laidasta laitaan eri aloja terveydenhuollosta it-alan firmoihin. Joukosta löytyy myös rakennusalan yritys.

Tilauksia tekevät yhtä lailla muutaman hengen pikku yritykset kuin 300 työntekijän firmatkin. Taikuri tekee pikkujoulukeikkoja ympäri Suomea. Tänä syksynä kaukaisin kohde on Oulu.

Vuori kadoksiin

Risto Leppänen perusti oman taikuriyrityksensä vuonna 2004, ja hän on siitä lähtien elättänyt itsensä taikuruudella. Taloudellisesti hänen firmallaan on takana vaihtelevia vuosia, mutta kokonaiskuvassa liikevaihto on ollut lievässä ja tasaisessa nousussa.

Häntä on buukattu sekä yksityisiin että yritysten tilaisuuksiin. Vuosien varrella Leppänen on tehnyt keikkoja Suomen lisäksi ulkomailla neljässätoista eri maassa.

Otsikoihin päätyi muun muassa se, kun hän taikoi Brasilian Rio de Janeirossa Sokeritoppavuoren kadoksiin.

– Paikallinen tv-kanava innostui kuvaamaan, kun tein tempun rannalla pienelle porukalle. Vielä tänäkin päivänä minulta tullaan kysymään, että mihin tungit vuoren.

Risto Leppäsen yksi suosituimmista taioista on hedelmätemppu, jossa seteli löytyy juuri siitä hedelmästä, jonka yleisön edustaja itse valitsee halkaistavaksi. Kuva: Taikuri Risto Leppänen

Useita mestaruuksia

Leppänen on voittanut vuosien varrella kolme Suomen mestaruutta: titteli on irronnut lähitaikuudessa, lavataikuudessa ja ravintolataikuudessa.

Lähitaikuus tarkoittaa sitä, että Leppänen kiertelee yleisön joukossa ja tekee esimerkiksi korttitemppuja jokaiselle pöytäkunnalle erikseen.

– Teen lähitaikuutta myös pikkujouluissa, jos minulta tilataan täyspaketti. Teen muun muassa tempun, jossa pelikortti muuttuu toiseksi kortiksi juhlijan omissa käsissä.

Hänen esityksensä ovat sekoitus taikuutta ja komiikkaa. Myös mentalismi kuuluu ohjelmistoon. Siinä Leppänen harjoittaa yleisön ajatusten lukemista.

Taikuri viljelee silloin tällöin myös kullekin kohdeyleisölle räätälöityä tilannekomiikkaa. Leppänen selvittää etukäteen yrityksen keskeisten henkilöiden nimiä sekä firman sisäisiä lentäviä lauseita ja maustaa niillä spiikkejään.

– Pidän tilannetajun mukana niin, ettei kenenkään tarvitse istua naama punaisena kuuntelemassa. Tietääkseni kukaan ei ole vielä loukkaantunut.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen