26.2.2020 klo 08:54
Uutinen

Taittuvanäyttöiset älypuhelimet tulevat, kokeilimme Huawein uutuutta: Kenelle uudenlainen näyttö sopii ja mikä siinä maksaa?

Huawein taittuvanäyttöinen uutuusmalli tulee Suomessa myyntiin huhtikuussa. Kokeilimme laitetta tuoreeltaan.

Huawei esitteli alkuviikolla uusimman taittuvanäyttöisen älypuhelinmallinsa Mate Xs:n, joka tulee Suomessa myyntiin huhtikuussa 2499 euron hintaan.

Taittuvat näytöt ovat vielä marginaalituotteita verrattuna normaalihintaisiibn älypuhelimiin, mutta niiden uskotaan yleistyvän jatkossa, kun hinnat laskevat. Alkuvaiheessa taittuvien näyttöjen hintaa nostaa komponenttien kalleus ja uudet tuotantolinjat. Valmistajan kannalta taittuva näyttö lisää haastetta esimerkiksi saranaratkaisun kestävyydelle. Laitteen on kestettävä käytössä jopa satoja tuhansia avaus- ja sulkemiskertoja.

Taittuva näyttö avaa käyttäjälle uudenlaisia mahdollisuuksia älypuhelimen käyttämiseen tabletin tavoin. Siinä missä perinteinen tablet-laite ei kulje mukana taskussa, taittuvanäyttöisen laitteen voi sujauttaa taskuun normaalisti ja avatessa sen näyttö kasvaa pieneksi tabletiksi.

Mate Xs kilpailee taittuvanäyttöisten puhelinten markkinoilla muun muassa Samsungin Galaxy Foldin ja Galaxy Z Flipin kanssa. Näistä jälkimmäinen tuotiin myyntiin vastikään. Lue uutisemme Flipistä täältä.

Mate Xs:n näyttö kasvaa avattuna kahdeksaan tuumaan. Se on jo riittävän iso useamman sovelluksen avaamiseen samalle näytölle. Suljettuna näytön koko pienenee 6,6 tuumaan.

Juuri sovellusten samanaikainen käyttö avaa käyttäjälle taittuvan näytön parhaat puolet. Mate Xs:ssä näytölle saa samaan aikaan kaksi sovellusta. Sen lisäksi näytölle voi siirtää kolmannen sovelluksen ”kelluvaksi”, eli sen paikkaa voi siirtää kahden muun sovelluksen päällä. Huomionarvoista on, että läheskään kaikki sovellukset eivät tue näytön jakamista. Sovellusten välillä voi siirtää tekstiä, kuvia ja tiedostoja raahamalla ne ikkunasta toiseen.

Laadukkaan tuntuinen saranarakenne

Taittuvanäyttöisen puhelimen etuna on, että käyttäjä voi hyödyntää laitteen molemmille puolille ulottuvaa näyttöä silloin, kun puhelin on suljettuna. Huawei esitteli lanseeraustilaisuudessaan ominaisuutta, jossa kuvattava henkilö näkee itsensä kuvan ottamisen aikana.

Mate Xs:ssä kameroita on yhteensä neljä: 40 megapikselin pääkameran seurana on 16 megapikselin ultralaajakulmakamera, kahdeksan megapikselin telelinssillä ja 3-kertaisella optisella zoomilla varustettu kamera sekä 3D-syvyyskamera.

Käytössä taittuvanäyttöinen puhelin on hieman paksumpi kuin perinteinen, yhdellä näytöllä varustettu älypuhelin. Mate Xs avataan painamalla punaista fyysistä painiketta. Näyttö napsahtaa auki jonka jälkeen se taitetaan suoraksi levyksi. Taittamiseen saa käyttää hieman voimaa, mutta rakenne tuntuu jämäkältä ja laadukkaalta. Huawein mukaan saranarakennetta on muokattu kestävämmäksi yhtiön ensimmäiseen taittuvanäyttöiseen Mate X:ään verrattuna.

Kuten Huawein muissakin uusimmissa puhelimissa, myöskään Mate Xs:ssä ei ole enää Googlen sovelluksia. Käyttöjärjestelmänä on Android 10. Sovellukset ladataan Huawein omasta AppGallery-kaupasta, jonka valikoimaa kiinalaisyhtiö täydentää kovalla kiireellä.

Samsung vai Huawei?

Kansainvälisissä arvioissa Samsungilla arvellaan olevan pieni etumatka Huaweihin liittyen taittuvien näyttöjen kestävyyteen. Muun muassa Wired uutisoi, että Huawein näyttö on herkempi naarmuuntumiselle verrattuna Samsungin Galaxy Z Flipiin. Lisäksi epäilyksiä aiheuttaa edelleen Huawein laitteista puuttuvat Googlen sovellukset.

Huawei ennätti julkistaa ensimmäisen taittuvanäyttöisen älypuhelimen ennen Samsungia, jonka Galaxy Foldin rakennettu piti korjata juuri julkaisun kynnyksellä.

Wired asettaa kyseenalaiseksi Huawein näytön, joka on kauttaaltaan muovia. Samsung käyttää Galaxy Flipissään osittain lasista valmistettua taittuvaa näyttöä. Muovista tekee Wiredin mukaan kyseenalaisen etenkin se, että kun puhelin on suljettuna, muovinen näyttöpinta on jatkuvasti kahnauksissa ulkomaailman kanssa. Muun muassa samassa taskussa olevat avaimet saattavat naarmuttaa sitä helposti. Niin tai näin, taittuvanäyttöisen puhelimen omistajan on syytä kohdella laitettaan hienovaraisemmin kuin peruspuhelinta.

Huawein eduksi Samsungin taittuvanäyttöisiin malleihin verrattuna Wired laskee kameran, joka tarjoaa sen mielestä kategorian parasta osaamista.

Teksti ja kuvat: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi