12.2.2020 klo 13:40
Uutinen

Samsung esitteli uutuudet: Simpukkapuhelimen paluu ja 108 megapikselin kännykkäkamera

Takavuosina suositus simpukkapuhelimet ovat sittemmin jääneet historiaan. Samsung herättelee kategoriaa henkiin uudelle taittuvanäyttöisellä älypuhelimella.

Samsung esitteli eilen illalla Lontoossa Galaxy Z Flip -uutuuspuhelimen, joka tuo simpukkapuhelimet takaisin kauppojen hyllyille. Rakenne on kuitenkin lähes täydellisesti erilainen kuin takavuosien simpukkamalleissa. Samsung käyttää ensimmäistä kertaa taittuvaa lasinäyttöä. Puhelimen kansi pitää 6,7-tuumaisen näytön suojassa.

Flip on suljettuna totutusta poikkeavan, neliön mallinen. Se on henkinen seuraaja viime vuonna Samsungin esittelemälle taittuvalle Galaxy Foldille sillä erotuksella, että tällä kertaa laitteen päällä on vain pieni 1-tuumainen näyttö, josta voi tarkistaa muun muassa kellonajan ja akun varauksen. Näyttö mahdollistaa myös puheluun vastaamisen ilman kannen avaamista.

Selfie-kamera on käytössä puhelimen kannen avaamalla. Toisaalta ulkokannen 12 megapikselin pääkameraa voi niin ikään käyttää selfieissä, kun kannen pikkunäyttö toimii etsimenä. Ulkokannessa on kaksi 12 megapikselin kameraa, joista toinen on varustettu ultralaajakulmalla.

Galaxy Z Flipin erikoisuutena on mahdollisuus käyttää laitetta joidenkin sovellusten kanssa näyttö avattuna 90 asteen kulmaan. Tällöin kyseinen sovellus näkyy puoliksi puhelimen ylä- ja alaosassa. Tubevideoita voi katsoa näytön yläosasta ja samalla jää mahdollisuus kirjoittaa näytön alaosalla. Kannen vajaasta avauksesta on hyötyä myös videopuheluissa.

Puhelimen suositushinta Suomessa on 1550 euroa. Sen ennakkomyynti käynnistyi jo eilen.

Samsungin huippupuhelimelle seuraaja

Lontoossa esiteltiin myös seuraaja Galaxy S-sarjaan. Malliston uusi lippulaiva on Galaxy S20 Ultra, jonka kamera mahdollistaa 108 megapikselin valokuvat. ”Kakkoskameran” kennossa on 48 megapikseliä, minkä lisäksi kamera on varustettu teleobjektiivilla ja 5-kertaisella optisella zoomilla. Puhelimen takana kameroille on varattu selvästi aikaisempaa enemmän tilaa, mikä verottaa muotoilua.

Ultra-mallin pääkameran digitaalinen zoom on kasvatettu 100-kertaiseksi. Edullisemmissa Galaxy S20:ssa ja sen isommassa plus-versiossa on 12 megapikselin pääkamerat. Lisäksi tarjolla on 64 megapikselin telekamera ja 3-kertainen optinen zoom. Yhteistä kaikille uusille S-sarjan malleille on 12 megapikselin ultralaajakulmakamera.

Kaikki uutuusmallit tukevat 5G-verkkoteknologiaa. Näin ollen Samsung vie puhelimensa laaja-alaisemmin 5G-aikakauteen.

Uutta on tuki 8K-videokuvaukselle. Käyttäjälle tämä merkitsee aikaisempaa isompia videotiedostoja. Puhelimeen klipit tallentuvat neljän gigatavun suuruisina. Tällöin tiedostoon mahtuu 8K-kuvaa kuutisen minuuttia.

Aktiivisen kuvaajan kannalta merkittävin uudistus on ominaisuus, joka tallentaa samasta kuvaustilanteesta kuvaa puhelimen eri kameroilla ja myös laajakulmaversiona sekä videona. S-sarjan uutuuksien etukamerat kuvaavat nyt myös 4K-tarkkuutta.

Galaxy S20 -mallien toimitukset alkavat 13. maaliskuuta.

Kuva: Samsung

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi