Taksiyrittäjän hyvät teot nostattivat somepöhinän
Sami Orava tunnetaan Kuhmoisissa hyväntahtoisista teoistaan.

Taksikuskin avulias teko nostatti tunteikkaan palautevyöryn Facebookissa: ”Sillä miehellä on kultainen sydän”

Kuhmoislainen taksiyrittäjä Sami Orava tarjoutui kantamaan iäkkään asiakkaansa kotiin. Paikalliset tuntevat Oravan muistakin hyvistä teoista.

Kuhmoisissa toimiva taksiyrittäjä Sami Orava, 45, koki aikaisemmin tällä viikolla yllätyksen, kun sivullinen nappasi hänestä kuvan kesken työnteon. Syy selvisi pian: hetkeä aikaisemmin Orava oli kantanut kyydissään olleen ikäihmisen sylissään taksista olohuoneeseen.

Yrittajat.fin soitto yllätti taksiyrittäjän.

– Kyseinen vanhus oli kotiutunut osastolta. Kun saavuimme perille, hän kertoi, etteivät hänen jalkansa kanna. Kysyin, että saanko ottaa hänestä kiinni. Pyysin laittamaan käden kaulani ympärille, nostin hänet syliin ja kannoin pirtille, Orava kertoo.

Kun yrittäjä palasi ulos, ohikulkija oli vastassa ottamassa kuvaa.

– Hän oli katsonut tien poskessa touhua ja tuli kehumaan, että olipas hyvää palvelua.

”Kysyin, että saanko ottaa hänestä kiinni. Pyysin laittamaan käden kaulani ympärille, nostin hänet syliin ja kannoin pirtille.”

Sami Orava, yrittäjä

Oravan teko on poikinut poikkeuksellisen paljon reaktioita Kuhmoisten Facebook-ryhmässä. Postauksen kirjoittanut kuntalainen kiittelee vuolaasti yrittäjän palveluasennetta.

”En ole koskaan aiemmin nähnyt, että taksikuski kantaa sylissään iäkkään henkilön perille. Onneksi oli nenäliina takin taskussani.”

”Harvemmin näkee tuollaista toimintaa. Sillä miehellä on kultainen sydän”, toinen ryhmäläinen kirjoittaa.

Postaus oli kerännyt torstain alkuiltapäivään mennessä yli 700 tykkäystä ja kymmeniä kommentteja.

Ohikulkija nappasi kuvan Sami Oravasta kesken työpäivän. Kuva: Kristiina Kokko

Orava tunnetaan hyväntahtoisista teoistaan. Jämsän Seutu -lehti kertoi vuonna 2019, että Oravan tapana on ollut jouluisin valaista paikallinen Papinsaaren silta kynttilöillä, jotta läheisellä hautausmaalla käyvät ihmiset löytävät paremmin reitin pimeässä. Lehden mukaan Orava on joskus jättänyt suklaapatukan auton tuulilasiin, täysin pyyteettä.

Kynttiläperinne jatkuu edelleen.

– Jouluaattona laitetaan taas kynttilät, kun väki menee kappeliin. Se on ollut hyvän mielen ele ihmisille, jotka käyvät jouluna hautausmaalla. 

”Autetaan parhaan mukaan”

Orava on ajanut taksia yksinyrittäjänä kahdeksan vuoden ajan. Sitä ennen hän ehti olla taksikuskina vuosien ajan vanhempiensa yrityksessä.

– Ihmisiä tässä palvellaan ja autetaan parhaan mukaan. Ehkä se lähtee vanhemmistani, jotka sanoivat, että asiakkaita pitää palvella mahdollisimman hyvin.

Oravan äiti ja isä ajoivat molemmat taksia. Äidin kuoltua poika jatkoi yrityksessä isänsä kanssa. Kun isästä aika jätti, Orava on jatkanut työtä yksin.

– Koko elämäni olen nähnyt tätä. Kai se on tullut minulle veren perintönä. Taksiautoilussa oli minulle valmis homma, kun tulin armeijasta, paljasjalkainen kuhmoislainen kertoo.

”Tämä rupeaa olemaan ammatti, johon uusia yrittäjiä on vaikea saada.”

Sami Orava

Huoli kilpailutuksesta

Oravan asiakkaat ovat pääasiassa koululaisia ja eläkeläisiä. Koulukyytien lisäksi ajot painottuvat niin sanottuihin Kela- ja sotekyyteihin. Yrittäjä harmittelee alan heikentynyttä kannattavuutta.

– Nykyisin taksiajoista maksetaan koko ajan vähemmän ja samaan aikaan kulut koko ajan kasvavat. Siinä mielessä on menty huonompaan suuntaan.

Parhaimmillaan Kuhmoisissa oli yli kymmenen taksiautoa, nyt niitä on viisi. Oravan mukaan viidestä autosta neljä kyyditsee koululaisia aamuisin ja iltapäivisin. Autoista tulee helposti pulaa.

– Tämä rupeaa olemaan ammatti, johon uusia yrittäjiä on vaikea saada. On kallista lähteä taksiyrittäjäksi, kun autostakaan ei saa enää veroalennusta. Siksikin on iso kynnys lähteä ajamaan taksia sivukylille.

Oravalle suurin merkitys on nimenomaan koulukyydeillä. Tähän asti kyydeistä on sovittu Kuhmoisten kunnan kanssa. Kilpailutus voi kuitenkin muuttaa tilannetta.

– Jos kyydit eivät ole enää jatkossa paikallisesti päätettävissä, voi olla, että työt vähenevät.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen