6.6.2018 klo 11:08
Uutinen

Tällainen on uusi lämpökamerakännykkä: Mittaa myös sisäilman laadun

Lämpökameralla varustettua älypuhelinta voi hyödyntää esimerkiksi rakennusten lämpöhukan havaitsemiseen.

Barcelonan mobiilikonferenssissa helmikuussa esitelty Cat S61 -älypuhelin on tullut myyntiin Suomessa. Kyseessä on ammattilaiskäyttöön tarkoitettu laite, jonka erikoisuutena on lämpökamera.

Lämpökamera ei ole uusi varuste Cat-puhelimissa, mutta tällä kertaa sen ominaisuuksia on parannettu laajentamalla kameran mittausaluetta ja tarkentamalla sen kuvanlaatua. Lämpökameran kuvia voi myös suoratoistaa muille käyttäjille.

Puhelimen muihin erikoisominaisuuksiin lukeutuvat muun muassa sisäilman laadun mittari ja laseretäisyysmittari.

Uutuuspuhelin on tarkoitettu ammattikäyttöön muun muassa rakentajille. Lämpökameran lämpöskaala ulottuu 400 asteeseen ja kuvan tarkkuus on teräväpiirtotasoa.

Kameraa voi hyödyntää valmistajan mukaan muun muassa autonkorjaamoilla vianmäärityksessä. Sillä voi tarkistaa rakennusten lämpöhukkaa ja paljastaa mahdollisen kosteusvaurion sekä puutteita eristyksissä. Laite paljastaa myös ylikuumentuneen sähkölaitteen. Pimeässä se havaitsee veteen pudonneen ihmisen, joten laitteesta voi olla hyötyä myös pelastuskäytössä.

Mittaa sisäilman laatua

Cat S61-älypuhelin on varustettu sisäilman laadun mittarilla, joka kertoo käyttäjälleen sisäilman epäpuhtauksien (VOC-päästöjen) tasot. Epäpuhtauksia voi tulla ilmaan esimerkiksi maaleista, liuottimista, puhdistusaineista sekä matoista ja huonekaluista. Puhelin tarkkailee ilmanlaatua ja ilmoittaa, kun VOC-pitoisuudet nousevat liian korkeiksi, jolloin on hyvä tuulettaa tila ilmanlaadun parantamiseksi. Mittari näyttää myös ilmankosteuden ja lämpötilan.

Puhelimessa on laseretäisyysmittari, joka mittaa etäisyyksiä kahdeksaan metriin saakka sekä pinta-alan. Tiedot tallentuvat kuvaan. Ominaisuudesta voi olla hyötyä muun muassa kiinteistövälittäjille.

Kestää pudotuksen 1,8 metristä

S61-puhelimessa on 5,2-tuumainen näyttö, jonka ei valmistajan mukaan pitäisi rikkoutua aivan pienestä kolauksesta: Puhelin kun on rakennettu kestämään pudotus 180 senttimetrin korkeudelta betonialustalle.

Laitteella on IP68- sekä IP69 -pölynkestoluokitukset ja se kestää vettä kolmen metrin syvyydessä tunnin ajan.

Cat S61 -älypuhelimen suositushinta on 899 euroa ja se tulee myyntiin heinäkuussa.

Kuva: Valmistaja

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi