Muurametalon tyypillinen hinta on noin 200 000 euroa.
Muurametalon tyypillinen hinta on noin 200 000 euroa.
17.5.2023 klo 08:02
Uutinen

Talotehtaan tilauskirja hupenee, kuluttajat panttaavat ostopäätöksiä: ”Herätään siihen, että menikin viisi vuotta kerrostalokaksiossa”

Muurametalojen toimitusjohtaja ja osaomistaja Aleksi Rämö kertoo rakennusalan tilanteesta Yrittäjän podcastin kevätkauden toiseksi viimeisessä jaksossa.

Keskisuomalaisen talotehtaan tilanne on heikentynyt hiljalleen kuluvan vuoden aikana, kun kysyntä laskee ja tilauskirjan pää lähestyy. Lisähuolta on aiheuttanut materiaalikulujen nousu.

– Vuonna 2021 hinnat lähtivät hiljalleen nousemaan. Se tuntui hetken aikaa tavalliselta, mutta tilanteen vakavuus selvisi siinä vaiheessa, kun samalta toimittajalta alkoi tulla kaksi hinnannostokirjettä kuukaudessa. Ensin kallistui puutavara ja sen jälkeen kaikki muukin, Muurametalojen osaomistaja ja toimitusjohtaja Aleksi Rämö kertoo Yrittäjän podcastin jaksossa. Kuuntele jakso täältä!

Korotukset ovat nostaneet raaka-aineita enimmillään 20 prosenttia. Talon hinnat ovat nousseet lähes samassa suhteessa.

– Enimmillään talopaketin hinta nousi vajaalla 50 000 eurolla. Nyt hinnoissa on tultu jo alaspäin.

Rämön mukaan talotehdas on tehnyt yli kymmenen hintapäivitystä talojen hintaan vuoden 2021 maaliskuun jälkeen. Muurametalon tyypillinen hinta on noin 200 000 euroa. Rämö ei usko, että hinnat nousevat merkittävästi nykyisestä.

– Jonkinlainen markkinahäiriö on edelleen olemassa ja suurin syy siihen on tilanne Venäjän ja Ukrainan välillä.

Kysyntä sakkasi

Aleksi Rämö kertoo podcastissa, että vielä runsas vuosi sitten talokauppoja tehtiin tiuhaan tahtiin. Muutos alkoi näkyä noin vuosi sitten.

– Ensin tuntui siltä, että kysynnän heikentyminen on vain väliaikaista. Viime vuoden toukokuussa olimme myyneet käytännössä 12 kuukautta eteenpäin. Mietimme, että kauppa ei käy, koska jono on niin pitkä. Syksyllä kun korot alkoivat nousta, kysyntä hidastui entisestään. Vielä ei ole hätää, kun tilauskantaa on, mutta jossain vaiheessa se alkaa huveta. Tällä hetkellä uudet toimitukset menevät lokakuuhun. Nyt elämme taitekohtaa, eli toukokuussa pitää tapahtua käänne tai muuten tehtaalle tulee hiljaisia kausia.

Muurametalot on pystynyt toimimaan lähes täydellä teholla viimeiset viisi vuotta. Henkilökuntaa ei ole tarvinnut vielä lomauttaa merkittävässä määrin. Yhdet muutosneuvottelut on käyty ja se johti joidenkin työtehtävien lopettamiseen.

– Nykyiset kauppamäärät ja kysynnän määrä ei kohtaa. Kysyntää jossain määrin on, mutta kuluttajat eivät tee päätöksiä, koska oma vanha asunto ei mene kaupaksi ja sitten seuraavaksi pankki sanoo ei. Se hidastuttaa ostopäätöksen tekemistä.

Kuuntele Yrittäjän podcastin jaksosta, miten talotehdas suhtautuu tulevaan ja millaisia neuvoja Rämö antaa omakotitaloa ostavalle.

– Kyllä rakentaminen kannattaa aloittaa pian, jos sellaista miettii. Olen oppinut sen, että kun ensin oli korona ja sitten tuli materiaalipula, aina odotellaan ja mietitään, ettei ole oikea aika. Sitten herätään todellisuuteen, että lapset ovat muuttaneet pesästä pois, eikä taloa tarvitsekaan enää rakentaa. Meni viisi vuotta kerrostalokaksiossa nelihenkisellä perheellä. Kyllä se elämä sitten voittaa, kun pääsee omaan taloon. Korot kyllä nousevat ja laskevat seuraavinakin vuosina.

Yrittäjän podcastin kaikki jaksot ovat kuunneltavissa Spotifyssa ja Suplassa!

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen