7.11.2017 klo 10:01
Uutinen

Taloustieto siirtyy standardissa muodossa – ”Vaatikaa palveluntarjoajia ottamaan ne käyttöön”

Taloustiedon digitalisointi etenee. Digitalisointia edistävä TALTIO-hanke on onnistunut vauhdittamaan globaalin standardin käyttöönottoa Suomessa.

Standardit digitaaliselle taloustiedolle ovat nyt kaikkien saatavilla. Taloushallintoliiton toimitusjohtaja Antti Soro sanoo, että yrittäjien on vaadittava, että palveluntarjoajat ja ohjelmistotalot ottavat ne käyttöön. TALTIO-hanke oli Taloushallintoliiton ja liikenne- ja viestintäministeriön yhdessä käynnistämä hanke.

Merkittäviä hyötyjä myös pk-yrityksille

TALTIO-hankkeen tarkoituksena oli kirjapidon lähdeaineistojen (laskut, tiliote, kuitit) saaminen rakenteiseen tietomuotoon siten, että tieto on standardissa ja koneluettavassa muodossa siirrettävissä järjestelmistä toiseen. Taloustiedon standardiin ja digitaaliseen muotoon saattaminen säästää huomattavasti kirjanpitovelvollisten aikaa, kun tallennustyötä ei tarvitse tehdä käsin.

Digitaalisen taloustiedon hyödyt ovat merkittävät kaikenkokoisille yrityksille.

– Suomessa tehtiin viime vuonna noin 1,5 miljardia yksittäistä maksukorttimaksua. TALTIO-hankkeessa selvitimme, miten kuitti voidaan rakenteisessa muodossa toimittaa automaattisesti myyjän järjestelmästä ostajan haluamaan järjestelmään ja suoraan yrityksen taloushallinnon käytettäväksi, kertoo Taloushallintoliiton toimitusjohtaja Antti Soro.

– Olemme myös tehneet alusta- ja tietovarastokokeiluja sekä luoneet standardit asunto-osakeyhtiöille, isännöitsijäntodistukselle sekä yhdistyksille ja säätiöille. Standardit ovat tällä hetkellä jokaisen saatavilla. Yritysten on vaadittava, että palveluntarjoajat ja ohjelmistotalot ottavat ne käyttöön.

”Reaaliaikatalous mahdollistaa tuottavuusloikan”

TALTIO-hankkeessa saatuja tuloksia hyödynnetään Teknologiateollisuudessa suunnitteilla olevassa jatkohankkeessa, jossa tulokset vietäisiin käytännön ratkaisuiksi. Samalla vakiinnutetaan digitaalisia reaaliaikatalouden toimintamalleja Suomessa.

– Reaaliaikatalous tarjoaa mahdollisuuden merkittävään tuottavuus- ja palveluloikkaan, joka hyödyttää kaikkia organisaatioita ja kansalaisia. Pitkällä aikavälillä myös jäsenyrityksemme hyötyvät digitalisoidusta taloushallinnosta, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen sanoo.

– Suunnitellun RTECO-hankkeen tarkoituksena on myös edistää vastaavaa kehitystä erityisesti Pohjoismaissa, Baltiassa ja EU:ssa. Ekosysteemien kehittämien alustojen pohjalta yritykset voivat luoda vientimahdollisuuksia tuotteilleen ja palveluilleen, Turunen jatkaa.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner puhui TALTIO-tulosseminaarissa Helsingissä perjantiana.

–Talousdataa hyödyntämällä voidaan helpottaa yritysten hallinnollista työtä ja kuluttajien arkea sekä luoda mahdollisuuksia innovatiiviselle palvelukehitykselle. Hyvä esimerkki on sähköinen kuitti, joka jo nyt joissakin palveluissa sujahtaa asiakkaan digitaaliseen lompakkoon.

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi