22.12.2017 klo 14:10
Uutinen

Tämän yhtiön edesottamuksia kannattaa seurata: Magic Leapin ensimmäinen tuote voi mullistaa AI:n

Magic Leap on onnistunut keräämään valtaisan rahoituksen, mutta miksi sen ensimmäinen tuote on niin kiinnostava?

Magic Leap on amerikkalainen startup, josta on tähän asti lähinnä kohistu, ilman yhtäkään oikeaa tuotetta. Seitsemän vuotta sitten perustettu yhtiö on kehittänyt kaikessa hiljaisuudessa lisätyn todellisuuden laseja, joiden ensimmäinen versio on julkaistu. Ne suunnataan vain kehittäjien käyttöön.

Markkina-arvoltaan miljardiluokkaan arvostettu Magic Leap on onnistunut vakuuttamaan rahoittajansa jo hyvissä ajoin ennen ensimmäistäkään tuotelanseerausta. Lokakuussa Magic Leapin uutisoitiin nostaneen uutta rahoitusta peräti 502 miljoonaa dollaria noin 5 miljardin dollarin arvostuksella.

Nyt julkaistun tuotteen nimi on Magic Leap One Creator Edition. Se pitää sisällään AI-lasit, jotka yhdistetään johdolla keskusyksikköön.

Google sijoittajien joukossa

Lisätty todellisuus on yksi nopeiten kasvavia uuden teknologian alueita. Lisätyn todellisuuden (AI) sovelluksia odotetaan muun muassa Applen uusimmalle iPhonelle. AI:n avulla vallitsevaan reaalitodellisuuteen voidaan tuoda käyttäjää kiinnostavaa lisäinformaatiota. Vaihtoehtoisesti teknologiaa voidaan käyttää peleissä. Teknologia edellyttää käyttöä varten suunnitellut lasit.

Mutta miksi Magic Leap on alallaan erityisen kiinnostava? Yhtiöön ovat sijoittaneet sellaiset jätit kuin Google ja kiinalainen Alibaba. Kiinnostuksen taustalla on ennen kaikkea Magic Leapin kehittämä lisätyn todellisuuden teknologia, joka lisää lasien läpi näkyvän reaalitodellisuuden päälle interaktiivisia kohteita. Eikä pelkästään graafisia, sillä järjestelmään on kehitetty myös suuntaavia ääniä. Laseja ohjataan paitsi puheäänellä, myös erilaisilla eleillä sekä silmien ja pään liikkeillä.

AI-lasien markkinoilla tunnetuin tuote on Microsoftin HoloLens, joka on ollut jo pitkään kehittäjien käytössä. HoloLensia ohjataan pääsääntöisesti elekommennoilla.

Magic Leapin laseista odotetaan ainakin jonkinasteista mullistusta pelien kehityksessä, mutta myös muilla aloilla.

Tämä laseista tiedetään

Uusista laseista tiedetään vielä suhteellisen vähän, ainakin jos puhutaan niiden käyttökokemuksesta. Vain harvat ovat päässeet kokeilemaan tuotetta.

Rolling Stone -lehden mukaan yhtilö tarjoaa alkuvaiheessa laseista kaksi eri kokovaihtoehtoa. Lisäksi laseja on mahdollisuus kustomoida paremman istuvuuden aikaansaamiseksi. Linssien tilalle voi vaihtaa vahvuuksilla varustetut silmälasilinssit.

Lasien kanssa toimitettava Lightpack-keskusyksikkö voidaan kiinnittää vyölle tai sitä voi kantaa olkalaukun tapaan. Keskusyksikön ohella prosessoritehoa on kätketty myös lasien sisään. Laseissa on vähintään kuusi sisäistä kameraa ja sisäänrakennetut kaiuttimet HoloLensin tavoin.

HoloLensiin verrattuna Magic Leapin lasien kerrotaan tarjoavan laajemman katselukulman. Moni tekninen yksityiskohta ei kuitenkaan merkittävästi eroa Microsoftin laseista.

Magic Leapin lasien toimitukset aloitetaan ensi vuoden aikana. Lasien hintaa ei ole kerrottu julkisuuteen. Ensi vuoden alussa Magic Leap avaa kehittäjille tarkoitetun Creator Portal -palvelun, joka tarjoaa työkaluja sovellusten kehittämiseen.

Laseista kiinnostuneet voivat jättää sähköpostiosoitteensa valmistajan verkkosivuille.

Kuva: Magic Leap

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi