24.1.2023 klo 12:47
Uutinen

Tammikuun uutisia

Puheenjohtajan terveiset

Tervehdykset ja hyvää alkanutta vuotta.

Uusi vuosi 2023 on lähtenyt käyntiin vauhdilla ja päivä pidentynyt ainakin valonmäärässä mitaten. Juvan Yrittäjien hallituksessa on tapahtunut muutamia muutoksia, eli uusina jäseninä kuluvalla kaudella ovat aloittaneet Elina Enho (Juvan Korjausompelu, Finntrek ky) ja Reija Immonen (Tmi Reija Immonen), kun taas Jenni Karjalainen (Trajuka Oy) jäi pois hallituksesta. Yhdistyksen aktiivisin jäsen Seppo Avikainen (Rakennusliike Avikainen Oy) on siirtynyt varapuheenjohtajaksi puheenjohtajan paikalta. Kiitos Jennille ja Sepolle kuluneista kausista ja tervetuloa uudet hallituksen jäsenet mukaan joukkoon iloiseen. Allekirjoittanut on aloittanut uutena puheenjohtajana nyt kaudella 2023.

Juvan Yrittäjät ry on valittu ehdokkaaksi Vuoden 2022 paikallisyhdistykseksi (TOP5 joukko) valtakunnallisessa Suomen Yrittäjien sarjassa 100–200 jäsenen joukossa ja sijoituksemme ratkeaa valtakunnallisessa Vaikuttajafoorumissa 3.2.2023 Lappeenrannassa. Juvan Yrittäjillä on reilu sata jäsenyritystä ja lisää mahtuu vielä. Olemme hyvän kokoinen sakki paikkakunnan kokoon nähden. Toimintamme on ollut aktiivista ja pitkäjänteistä vuosien ajan ja tämä on huomattu myös valtakunnallisella tasolla. Pidetään peukkuja meille ja kiitetään aikaisempien vuosien aktiivisia toimijoita tästä!

Yhdistyksen toiminnan mahdollistavat ja tekevät jäsenet. Tarkoituksena on, että yhdistys ajaisi jäsentensä etua, edistäisi yritystoiminnan mahdollisuuksia, tarjoaisi jäsenille aktiviteettejä ja koulutusta sekä mahdollistaisi verkostoitumisen ja tutustumisen toisiin yrittäjiin paikkakunnan ja valtakunnan tasolla. Toiminta ja osallistuminen on tarkoitettu yksinyrittäjille ja suuremmille yrityksille, siis Yrittäjille. Tavoitteena olisi järjestää mahdollisimman montaa jäsentä aktivoivaa ja kiinnostavaa toimintaa sekä valvoa jäsenyrittäjien etua. Tähän perustuen toivomme teiltä jäseniltä ehdotuksia, ideoita ja toiveita siitä, millaista toimintaa yhdistyksen halutaan järjestävän. Sitä hallituksessa pyrimme mahdollisuuksien mukaan sitten toteuttamaan. Olkaa meihin yhteydessä.

Alamme nyt tammikuussa suunnittelemaan vuoden 2023 toimintaa ja ainakin suuren suosion saanut ulkoilutapahtuma järjestetään Hasamäellä helmi-maaliskuussa, ajankohta tarkentuu lähiaikoina ja siitä tiedotetaan. Muita aiempia aktiviteettejä järjestetään kiinnostuksen mukaan, esimerkiksi viime vuonna käytiin keilaamassa ja melomassa Oravareittiä. Näitä voidaan järjestää tänäkin vuonna, jos kiinnostusta jäsenistön keskuudesta löytyy.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Mikael Pentikäinen kävi 10.1.2023 tutustumassa juvalaisiin yrityksiin Juvan Yrittäjien, Etelä-Savon Yrittäjien ja Juvan kunnan johdon kanssa. Vierailu oli hieno ja avartava läpileikkaus juvalaisista eri toimialojen yrityksistä, näiden tarjoamista palveluista, tuotteista ja ennen kaikkea yrittäjistä. Vierailukohteina olivat Juvan Autohuolto Oy, Jukotech Oy, Teittilän Tila/ Maatalousyhtymä Pulkkinen Antti, Pasi ja Sirpa, Rakennusliike Avikainen Oy, Punaisen Piipun Kievari Oy ja Turakkalan puutarha Oy. Nämä kaikki yritykset ovat toimineet vuosikausia, suurin osa vuosikymmeniä ja työllistäneet kymmeniä-satoja ihmisiä vuosien aikana. Varmasti suurin osa juvalaisista ja suuri joukko eteläsavolaisista on jossain vaiheessa käyttänyt heidän palveluitaan ja tuotteitaan; tietoisesti tai tiedostamattaan. Näiden lisäksi on muistettava, että paikkakunnalla on pari-kolmesataa muutakin yritystä ja yrittäjää, jotka tekevät yhtä arvokasta työtä ja työllistävät ihmisiä sadoittain. Jokainen työpaikka ja yritys on ensiarvoisen tärkeä paikkakunnallemme ja on yritysvierailun arvoinen ennen kaikkea asiakkaana! Kunta on myös omalla toiminnallaan pyrkinyt mahdollistamaan yrityksille toimintaedellytyksiä mm. elinkeinopalveluiden, infran ja kaavoituksen avulla. Tämä on todella tärkeää tulevaisuudessa, että pidetään yllä olemassa olevien yritysten toimintaedellytyksiä ja houkutellaan uusia yrityksiä tai yrittäjäksi aikovia sijoittumaan paikkakunnalle. Vain yrityksistä kunta ja viime kädessä valtio saavat verotuloja: yritystoiminta mahdollistaa verotulot ja verotulot mahdollistavat julkisen sektorin toiminnan. Liikenneyhteydet ja paikkakunnan sijainti varsinkin etelän suunnasta ovat melko hyvällä tasolla, mutta kehitettävää ja hienosäätöä löytyy jatkuvasti.

Ajat ovat haastavat maailman tilanteen, inflaation, energian + lähes kaikkien tuotteiden kallistumisen ja korkotason nousun myötä. Harvan yrityksen tuotot kuitenkaan hintatason nousun johdosta paranevat, vaan suunta on valitettavasti päinvastaista. Tämä vaikuttaa jokaiseen yrittäjään, kansalaiseen ja julkiseen sektoriin useasta suunnasta.

Suomen Yrittäjät on esittänyt jo kuukausia hallitukselle, että on syytä varautua tilanteen heikkenemiseen valmistelemalla tukimalli, jossa tuki kohdennetaan toimiala- ja yritysmuotoriippumattomasti yrityksiin, joiden energiakulut ovat eniten nousseet.

Energian hintaan liittyen valtakunnallisella tasolla Suomen Yrittäjät esittävät, että hallituksen on tuettava yrittäjiä seuraavin keinoin:

1. maksuaikojen pidennyksellä.

2. Finnveran energialainalla.

3. Pahanpäivän varalta valmistelevalalla yleisellä energiatuella.

”Hallituksen on tuettava yrittäjiä energiakriisissä maksuaikojen pidennyksellä, mahdollisesti Finnveran energialainalla ja pahanpäivän varalta valmisteltavalla yleisellä energiatuella. ”Monella yrittäjällä on isoja hankaluuksissa suurien sähkölaskujen kanssa. Tukiohjelmalla pitää varmistaa, että yritykset pysyvät hengissä ja voivat jatkossakin tarjota työpaikkoja”, sanoo toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä.”

Yritetään selvitä tästä ja suositaan oman paikkakunnan tarjontaa mahdollisimman paljon tuotteissa ja palveluissa!

Timo Nuutinen
Puheenjohtaja, Juvan Yrittäjät ry