12.3.2020 klo 16:25
Uutinen

Tapahtumat perutaan ja esitys koronakriisipaketista annettu

Hämeen Yrittäjät siirtää yleisötapahtumat ja kokoukset verkkoon tai myöhempään ajankohtaan. Päätös astuu voimaan välittömästi ja se on voimassa toistaiseksi. Tilannetta seurataan aktiivisesti ja muutoksista viestitään heti.

Tehty päätös siirtää muun muassa 19.3. Hämeenlinnaan suunnitellun digitaalisen markkinoinnin tapahtuman kokonaisuudessaan verkkoon. Vastaavasti Riihimäellä 17.3. järjestettävä, odotettu omistajanvaihdostapahtuma siirtyy myöhäisempään ajankohtaan. Kaikkiin tapahtumiin jo ilmoittautuneisiin otetaan henkilökohtaisesti yhteyttä mahdollisimman pian.

– Aivan kuten presidentti Sauli Niinistö kehotti ottamaan koronaviruksen vakavasti, niin näin kehottaa myös Hämeen yrittäjät. Yhteiskunnallisen vastuun, turvallisuuden ja terveyden nimissä pidättäydymme kokouksien, tapaamisien ja tilaisuuksien järjestämisestä huhtikuun loppuun asti. Jos kokouksia ei asioiden aikataulujen puitteissa voida siirtää niin pidämme ne verkkokokouksina, linjaa Hämeen Yrittäjien puheenjohtaja Minna Nissilä.

Yrittäjät toivovat koronakriisipakettia

Koronavirus aiheuttaa lisääntyviä ongelmia suomalaisille ja hämäläisille yrityksille. Ongelmat yrityskentässä ovat moninaisia.

– Ihmisten terveys on etusijalla. Tämä on kaiken toiminnan lähtökohta. Samalla meidän tulee pyrkiä minimoimaan tulevan epidemian vahingot laaja-alaisesti. Siihen tarvitsemme määrätietoisia toimia yritysten jatkuvuuden turvaamiseksi, Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka toteaa.

Yrittäjät esittää valtakunnallisesti harkittavaksi yhdeksän kohdan koronakriisipakettia auttamaan yrityksiä pahimman kriisin yli.

  1. Hallitus antaa Verohallinnolle ohjeen mahdollistaa yrityksille oma-aloitteisten verojen, kuten arvonlisäveron ja työnantajasuoritusten, ilmoitusten ja maksujen määräaikainen ja koroton lykkäys koronakriisin yli.
  2. Mahdollistetaan, että yrittäjäeläke- (YEL) ja työnantajan työeläkemaksuja (TyEL) voi lykätä määräajan koronakriisin yli.
  3. Huolehditaan siitä, että työeläkeyhtiöiden vakavaraisuussäännöt mahdollistavat sen, että eläkeyhtiöt voivat joustaa kriisitilanteessa ja että ne eivät ole pakotettuja myymään suomalaisia osakkeita alihintaan.
  4. Finnvera rakentaa pk-takauksesta “koronalainan”, joka on käytettävissä kaikille yrityksille, ei vain kasvuyrityksille, sekä varaa riittävästi resursseja sen rahoitukseen ja hakemusten käsittelyyn. Valtio varmistaa, että Finnveralla on edellytyksiä turvata yritysten rahoitus.
  5. Pankit suhtautuvat myönteisesti lainojen lyhentämisten lykkäyksiin eivätkä peri sanktiomaksuja, jos yritys ei pysty toimimaan koronakriisin vuoksi lainaohjelman mukaisesti.
  6. Valtiovarainministeri kutsuu pankkien ja työeläkeyhtiöiden johdon ja elinkeinoelämän edustajat ”pyöreän pöydän keskusteluun”, jossa käydään läpi Suomessa toimivien pankkien ja eläkeyhtiöiden mahdollisuudet auttaa yrityksiä koronakriisin yli.
  7. Edellytetään, että työeläkeyhtiöt suhtautuvat joustavasti maksuvaikeuksiin joutuvien yritysten eläkemaksujen perintään.
  8. Yrityksissä neuvotellaan paikallisesti ratkaisuja, joilla voidaan alentaa palkkakustannuksia ja etsiä muita joustoja, jotta voidaan minimoida lomautukset ja irtisanomiset.
  9. Työehtosopimusosapuolilla pitää olla valmius myös käyttää kriisilauseketta, jos sellainen on työehtosopimukseen kirjattu.

Yrittäjille tärkeät koronauutiset ja toimintaohjeet on koostettu tänne:

https://www.yrittajat.fi/korona